Tidlig i sommer fikk Tone Giswold småbarnsforeldre i Kildalen i Nordreisa med på en underskriftskampanje hva gjelder skoleskyss.

Det var ikke vanskelig. Mange var interessert i å skrive under.

– Vi vil ha en buss som går rett ned til skolen og rett opp fra skolen. Det kan ikke være slik det er i dag, at elever fra Kildalen også må innom Sørkjosen og Tømmernes før de kommer seg til skolen. Barna bruker 20 minutter i bussreise bare på Storslett, forteller hun.

To timer dagen

Øverst i Kildalen – en mil opp fra Storslett, bor det i følge henne tre barn. Yngste er bare sju år gammel. Disse elevene må busses i totalt to timer hver skoledag.

– Bussturen er lang og føles utrygg, spesielt for de minste barna. Noen nekter nå å ta bussen og får foreldrene til å kjøre dem. Hvordan skal de dessuten klare å sitte i ro en time i strekk, når de ikke gjør det en time på skolen engang? Ikke er det lov å spise på bussen heller. Barna blir slitne og uopplagte, påstår Giswold.

Hun har ikke egne barn, men er tante til to av barna i Øvre Kildal.

– Blir ikke hørt

Giswold sier hun har jobbet opp mot kommunen med saken i ett år – uten å komme noen vei.

– Jeg føler at vi ikke blir hørt. Kommunen svarer med at de ikke ser at noen tar skade av de lange turene, og at de ikke har penger til en endring – men det er snakk om læring for barn. De er framtiden vår. Kommunen har gjort vedtak om en fadderordning, men det er å skyve ansvaret over på andre elever, sukker hun.

Får ikke fri skoleskyss

Giswold har dessuten engasjert seg i en annen sak hva gjelder skolebarna i Kildalen.

I følge henne får ikke barn i 5.klasse og eldre, bosatt fra Annebakkelvkrysset og mot sentrum, fri skoleskyss.

Her mener hun kommunen bryter med opplæringsloven paragraf 7-1, som sier at elever som bor mer enn tre kilometer fra skolen har rett til gratis skyss. De har også samme rett dersom veien anses som farlig eller vanskelig.

– Det er ikke sykkel og gangsti her og heller ikke veilys. Tungtransport kjører året rundt, både brøytebiler og melkebiler. På Tømmernes får barna fri skyss, og Kildalsveien er minst like farlig, påstår hun.

Begge sakene har vært lagt fram for kommunestyret i sommer.

–Jeg frykter at det ikke blir gjort noe som helst i sakene, at de blir glemt, avslutter hun.

Rådmannen: – Vi følger opp sakene

Rådmann i Nordreisa, Anne Marie Gaino er ikke enig i at kommunen ikke gjør nok.

– Det stemmer at elevene fra Kildalen må sitte litt ekstra i bussen. Det har med logistikk og gjøre. Vi har vurdert å sette inn en ekstra buss, men fylket er ikke villig til å ta regninga, da hadde kommunen måttet ta utgiftene. Det har vi sagt nei til, sier hun.

I kommunestyremøte av 16.juni ble det derfor vedtatt at skyssreglementet til Troms Fylke tas til etterretning, men at man samtidig skal få på plass en fadderordning som vil skape trygghet for de minste på bussen.

– Til dette vil man jo selvsagt finne egnede elever, som er litt større. Å ha en fadderordning er helt normalt for de yngre elevene, nettopp med formål om å skape trygghet, sier Gaino.

Kommunestyret har også vedtatt at skolene bør tilpasse måltidene bedre med tanke på Kildalselevene.

– Det som gjenstår da er oversendingsforslaget fra Frp om å se på dette med gratis skoleskyss fra og med femte klasse. Dette står ikke på sakslista til oppvekst og kultur førstkommende mandag, men den vil bli behandlet. Man kommer til å gjøre en vurdering her på om denne veien er særlig farlig enn andre veier.

Giswold viser frem underskiftskampanjen hun har hatt gående. Foto: Isabell Haug