Carina Myhrvold, interiørdesigner og daglig leder for Creative Living interiør og boligstyling, er opptatt av å bruke tepper for å skape en lunere atmosfære i et rom.

– I veldig store rom kan tepper også ligge fritt på gulvet i rommet uten møbler, nærmest som et eget møbel i seg selv. Slik kan man skape lun atmosfære og dempe lyd og gjenklang i rommet, sier Myhrvold.

Når det kommer til valg av farger på teppene, har det med smak og behag å gjøre, samt møblementet. Men Myhrvold sier det er fint hvis man kan benytte fargen på teppet som en kontrast til møblene, samtidig som det gjenspeiler og matcher fargepaletten ellers i rommet.

– Tekstiler som tepper, puter og gardiner kan brukes for å trekke helheten i rommet sammen, sier Myhrvold.

Fargesterke smykker

Interiørarkitekt Trond Ramsøskar i Ramsøskar Interiørarkitekter påpeker at tepper er en fin måte å fargelegge rommene på på en enkel og relativt rimelig måte. Han forklarer at dersom man har en sofa i en kald farge, for eksempel grått, fungerer det godt med et teppe i en kald nyanse, og vice versa om sofaen er i en varm farge som for eksempel beige.

Ramsøskars erfaring er at fargesterke tepper ofte fungerer bedre enn tepper i blassere farger. Sistnevnte har en tendens til å gå mer i ett med gulvet.

– Vi går mot en fargetrend, der folk tør å bruke sterkere farger på interiøret, også teppene, sier han.

En annen trend Ramsøskar har bitt seg merke i, er at de store tapetmønstrene nå også er å finne på teppene, samt miksing av materialer som for eksempel flettet skinn og silke.

– Teppene tar mer plass i rommet, og blir som et smykke i seg selv, sier han.

Hotellfølelse fra vegg til vegg

Ubehaget ved å starte dagen med å sette føttene på et kaldt gulv er en problematikk mange nordmenn har funnet en løsning på. Men bruken av ordet «sengeforlegger» er nok ikke like utbredt blant dem som er i etableringsfasen i dag, som det kan ha vært blant foreldregenerasjonen. For også på soverommet har plassering og teppetype forandret seg med årene.

– Mens man før ofte hadde smale matter ved siden av sengen, er det nå mange som legger større tepper under sengen som stikker ut på sidene, slik at man har noe varmt og mykt å sette føttene på om morgenen, sier Myhrvold.

Mange har også begynt å gå tilbake til vegg-til-vegg-tepper, særlig på soverom og i walk-in closets, mye fordi det er behagelig å gå på. Ramsøskar poengterer at vi er på vei inn i en tid med mindre leiligheter, der folk i større grad bruker soverommet som et oppholdsrom, og dermed ønsker å gjøre mer ut av det.

– Myke vegg-til-vegg-tepper er med på å skape den litt luksuriøse hotellfølelsen flere og flere ønsker seg i dag, forklarer Ramsøskar.

På soverommet synes han man gjerne kan gå for dype blå- og grønnfarger, men påpeker at norske soverom er relativt små. Når alle møblene er på plass, er det ofte ikke mye av teppet som synes. Hovedformålet med å velge et langflosset vegg-til-vegg-teppe vil være at det er mykt å gå på.

Former områder

Tepper legges ofte under møblene som en visuell markør for ulike soner i et rom. Ramsøskar sier han personlig er tilhenger av runde eller ovale tepper under sofagrupper.

– Folk har ofte firkantede sofaer, lenestoler og salongbord, da kan buen på et rundt teppe hjelpe til å mykne opp og gi et mer organisk inntrykk.

For å markere spiseplassen ville Ramsøskar gått for et firkantet teppe, som har en samlende effekt på spisebordet med stoler rundt.

– Under et spisebord ville jeg lagt et teppe i et lettstelt materiale som sisal, sier Myhrvold.

Også Ramsøskar foretrekker lettstelte og flatvevde tepper under spisebordet, helst i syntetiske materialer fordi de er lettere å rengjøre. Interiørarkitekten sier han generelt er tilhenger av syntetiske materialer i tepper, nettopp fordi de er lettere å rengjøre enn ull og silke.

Til og med under godstolen i hjørnet ville Ramsøskar lagt et teppe:

– Tepper har en samlende effekt også på mindre møbelgrupper, noe som gjør at helhetsinntrykket ser mer møblert ut.

Myke vegg-til-vegg-tepper skaper en luksuriøs hotellfølelse på soverommet. Foto: Lucia Antebi / TT/NTB scanpix
Teppene bør være lette å stelle. Her er en variant fra IKEA. Foto: Produsenten