Ifølge en undersøkelse utført av garderobeprodusenten Elfa tidligere i år, mener nesten åtte av ti nordmenn at de har mer klær enn de bruker. Og hele 36 prosent av oss innrømmer at vi har hatt problemer med å lukke bugnende klesskap.

– Når man sliter med å lukke skapet, eller må dra alle klærne ut på gulvet for å finne noe å ha på seg, er det virkelig på tide å vurdere hva man har, mener ryddeekspert Line Marie Skaget i Slank ditt hjem. Det er subjektivt når den enkelte føler at rotet har tatt overhånd, men Skaget mener de ulike sesongskiftene er gylne anledninger for en ryddesjau.

Fire årstiders klær

Skaget påpeker at norske hjem huser store mengder klær på grunn av behovene våre fire årstider bringer med seg. Med varierende størrelse på garderobeplassen er det mange som har klær hengende både på soverommet, i gangen og stuet vekk på loftet.

Heller enn å bryte ned ryddingen etter hvilket rom tingene befinner seg i, anbefaler hun å rydde etter kategori. Når det gjelder garderoben, vil det si å sortere for eksempel yttertøyet eller genserne for seg. Skal du gjennomføre en ordentlig utrensking, mener Skaget alt må ut av skapet. Hun vedgår at det er kaotisk mens man står i det, men at det må bli verre før det blir bedre.

– Akkurat det er vi skikkelig strenge på når vi hjelper folk med å rydde, sier hun.

Ja, nei, kanskje

Deretter sorteres plaggene i «ja»- og «nei»-kategorier. Skaget sier at dersom det er noen plagg man stiller seg veldig tvilende til, kan man også opprette en «kanskje»-haug. Men hun minner om at man må se på kanskje-plaggene med et realistisk blikk.

– Vær ærlig med deg selv. Hvor stor andel av plassen vil du bruke på klær som enten må fikses på, eller som du av andre grunner ikke er helt fornøyd med?

Dersom man trenger tid til å finne ut hvilke plagg som kan lukes ut, anbefaler Skaget «kleshengermetoden»: Alle kleshengerne henges samme vei, og hvert plagg som brukes henges konsekvent tilbake den andre veien.

– Da vil man over tid få en grei oversikt over hvilke plagg man faktisk bruker, sier Skaget.

Ulike løsninger

Når ryddesjauen er gjennomført, avhenger selve organiseringen av skapets utforming.

Også Kristin Bjørkavåg, interiørarkitekt i Paradis Interiørarkitekter, anbefaler å ta en skikkelig gjennomgang av klærne før man begynner prosjektet med å bygge ny garderobe.

– For å utnytte plassen best mulig må man se på hva som skal inn, sier hun.

Mens enkelte undervurderer behovet for lagringsplass, finnes det også dem som tar for hardt i. Man bør ha en fleksibel løsning, men heller ikke bruke mer plass på luft enn nødvendig, mener Bjørkavåg.

– Planleggingsfasen er superviktig, mange undervurderer det de har, eller tenker at det ordner seg.

Hun opplever at et såkalt walk-in closet appellerer til flere, og at mange har mer enn nok å fylle det med. Mange synes også det er stas med en åpen løsning

– Hvis det er plass til det, anbefaler jeg alltid å ha dører til garderoben, på grunn av støv, sier Bjørkavåg.

Men hun påpeker at det slett ikke alltid er den mest hensiktsmessige løsningen med egne garderoberom. Både hjørner og skråtak skaper utfordringer om man skal bygge effektiv oppbevaring.

– Hvis skapene blir for dype, er det lett at det ser pent ut helt ytterst, og så blir det rotete bak.

Bretteteknikk

I den ideelle verden mener Bjørkavåg det ikke skal være noen form for oppbevaring på soverommet, spesielt ikke ruvende garderobeskap på barnerom der de andre møblene er små. Visuelt sett foretrekker hun sømløse ordninger hvor garderoben er bygd inn og blir en del av rommet.

Ryddeekspert Skaget foretrekker skap med skuffer og hyller man kan plassere organiseringsbokser i.

– Selvfølgelig må plagg som dresser få henge, men klær på henger tar mer plass enn klær som er brettet, mener Skaget.

Hun anbefaler å brette klærne etter KonMari-metoden, en metode promotert av den japanske ryddekjendisen Marie Kondo. Brettes klærne etter Kondos instrukser, skal de ta minimalt med plass og få minimalt med skrukker. Med de brettede klærne stablet vertikalt mener hun man får best oversikt.

Sko, spesielt høyhælte kvinnesko, mener Skaget kan fungere godt som pynt som kan stå fremme på hyller for å frigi gulvplass. Dersom man vil beskytte skoene mot støv, kan man bruke oppbevaringsbokser.

– Men bruk gjennomsiktige bokser, så du fortsatt kan se hva du har, sier hun.

Hold det ryddig

Når det først er ryddet, og man ønsker å holde det ryddig, mener både Skaget og Bjørkavåg det er viktig at alt har fått sin helt bestemte plass. Og at man holder på den plassen.

– Hvis det er vanskelig å huske hva som skal hvor, bør man merke boksene, sier Skaget.

– Begynner man å legge ting andre steder enn der de hører hjemme, sklir det fort ut og blir rotete igjen. Et annet tips er å sortere klærne etter farge, det både ser pent ut og motiverer til å holde på systemet.

Og har man planlagt riktig, har man ifølge både ryddeksperten og interiørarkitekten allerede satt av plass til nye innkjøp.

– Hvis ikke får man være litt streng med seg selv og praktisere ett plagg inn/ett plagg ut-metoden, mener Skaget.

Norske garderober rommer klær for fire ulike årstider. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix