I forrige uke fikk Kvænangen dommen fra fylkesmann Bård Pedersen: Han mener kommunen er for liten til å stå alene og foreslår sammenslåing med enten Nordreisa eller Alta/Loppa.

Men mens ordfører Eirik Losnegaard Mevik sier til Framtid i Nord at han syns det er synd at kommunen må bruke tid på ”dette tullet”, så mener Tryggve Enoksen, kommunestyrerepresentant for SV i Kvænangen, at kommunen må gjøre noe.

- Vi ønsker ikke å bruke tid på dette tullet

– Jeg var på det møtet Fylkesmannen hadde med oss i Kvænangen. Og jeg må si at jeg deler Fylkesmannens oppfatning. Vi må ned av gjerdet og begynne å gjøre grep, sier Enoksen.

Sagd over greina

Selv stemte han for at Kvænangen skulle bestå som egen kommune, men har fått et litt annet syn på det etter at Fylkesmannens dom kom i forrige uke.

– Aller helst ville jeg nok sett at vi kunne stå alene, ja. Og jeg mener jo prinsipielt at det ikke er for sent å gjøre grep internt i kommunen også. Men de grepene må i så fall bli fryktelig omfattende. Kommunen og administrasjonen har over mange år i realiteten saget over den greina man sitter på ved å fjerne alt av infrastruktur og fått folk til å flytte fra steder som Reinfjord, Spildra, Kvænangsbotn og Alteidet. Det har etter min mening vært en målbevisst jobb for å avvikle sin egen kommune, sier Enoksen., og understreker:

– Fylkesmannen slo fast at Kvænangen er en kategori 1-kommune, som tilsier at vi absolutt bør slå oss sammen med noen. Vi er ikke ansatt for å være bærekraftig og da må vi gjøre noe. Og da mener jeg at vi bør se mot Loppa kommune, sier Enoksen.

Får med Langfjorden?

Han ser gjerne at Kvænangen og Loppa kan slå seg sammen, og skuer også litt mot Hasvik.

– Jeg er mer skeptisk til den lillebrorrollen vi vil få hvis vi slår oss sammen med Nordreisa eller Alta, sier Enoksen, som likevel ser for seg at Loppa/Kvænangen får med seg en flik av Alta likevel.

– Langfjorden vil høre naturlig med i en sammenslåing mellom Loppa og Kvænangen. De som bor i Langfjordbotn har kortere vei inn til Burfjord enn til Alta, sier Enoksen.

Hvor mange kvænangsværinger tror du er enige med deg?

– Det har jeg ingen formening om. Men jeg tror det er veldig mange som mener at det må gjøres grep nå, sier Enoksen.

Kan bli levedyktig?

Tidligere ordfører Jan Helge Jensen (Kp) er én av dem. Han har ikke gitt opp Kvænangen som egen kommune, men kjøper argumentene til Enoksen.

– Vi har fått beskjed fra Fylkesmannen at vi ikke er levedyktig som kommune, men jeg mener at det fortsatt ikke er for sent å gjøre grep som gjør at Fylkesmannen gir oss en sjanse til. Men da må vi snu befolkningsutviklingen, få opp næringsvirksomheten og vise at vi kan skape levedyktige lokalsamfunn i kommunen. Kanskje kan vi da synliggjøre at vi er levedyktig som egen kommune fortsatt. Men jeg er enig med Tryggve Enoksen i at å få Loppa, Langfjorden og også Bognelv med seg er en god tanke. Det er faktisk et forslag jeg lanserte da jeg var ordfører, sier Jensen, og tilføyer:

– Å slå seg sammen med Nordreisa eller Alta er uansett det dårligste alternativet for oss.

Utelukker ikke dialog

Loppa-ordfører Steinar Halvorsen (H) holder døren åpen for samtaler med Kvænangen.

Kommunestyret i Loppa har med 10 mot 5 stemmer sagt nei til en storkommune med Alta, Loppa og Kvænangen.

Men et samarbeid med bare Kvænangen har ikke vært diskutert.

- Nei, det har vi ikke tatt stilling til. Vi har kun sagt nei til samnmenslåing med Alta og Kvænangen, sier ordfører Steinar Halvorsen.

Han er ikke avvisende til samtaler med sine naboer i sør.

- Hvis Kvænangen skulle ønske en dialog, tror jeg vi blir å ta den dialogen. Det syns jeg vi skal. Så får vi se hvordan stemningen er i kommunestyret – om det er vits å gå videre med saken, sier Halvorsen.

Syns du selv det høres interessant ut?

- Ja, det vil jeg si. Jeg har ikke lagt skjul på at jeg syns det er interessant å bli en del av en større enhet.

Tar gjerne en telefon

Kvænangen-ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) medgir at han helst vil ta tak i andre ting enn nye utredninger om kommunesammenslåinger. Men samtidig avviser han ikke Tryggve Enoksens utspill om å se mot Loppa.

– Akkurat nå har vi brukt mye energi på kommunesammenslåing. Men hvis Loppa ønsker det, så kan vi godt ta en prat. Jeg er ikke kategorisk imot noe som helst i denne sammenhengen, sier Mevik.

Han sier at han selv har tenkt tanken om Loppa og Kvænangen.

– Ja, jeg har det. Men det er ikke utredet og det er også vanskelig å si hvilke muligheter et slikt samarbeid kan gi. Men Tryggve Enoksen står fritt til å løfte saken inn i kommunestyret, slik at vi kan ha en ordentlig debatt der. Og skulle kommunestyret si at jeg skal jobbe videre med det, så gjør jeg jo det, sier Mevik.

Han viser til at 15 av 15 kommunestyrerepresentanter i juni sa nei til kommunesammenslåing.

– Men jeg kan alltids slå en telefon til Steinar Halvorsen for å høre hva slags tanker Loppa har i saken. Det skal jeg gjøre, sier Mevik.

Nå begynner det politiske arbeidet

Ordfører Mevik sier han har forståelse for at Enoksen ikke vil sitte stille og se på at Kvænangen blir tvangsplassert med noen andre.

– Jeg skjønner at man er engstelig for at sentralmakta skal komme og slå oss sammen med noen hvis vi ikke gjør noe. Men samtidig har det blitt gjort et administrativt arbeid, som nå er ferdig. Nå begynner det politiske arbeidet og der har jeg absolutt tenkt å delta fremover, sier Kvænangen-ordføreren.

EN TELEFON: Eirik Losnegaard Mevik tar gjerne en prat med sin Loppa-kollega. Arkivfoto
FORTSATT HÅP?: Jan Helge Jensen (Kp) har ikke gitt opp håpet om at Kvænangen kan snu trenden og bli en levedyktig kommune. Foto: Torbjørn O. Karlsen