Er du i beit for senger, hyller, kommoder eller andre ting med de helt riktige målene? Da kan du bygge møblene selv.

– Det er noe veldig tilfredsstillende med noe man har bygget selv. En selvbygget bokhylle man er fornøyd med, føles bedre å ha enn en man har kjøpt. Og om man prøver å bygge en hylle selv, er det begrenset hvor galt det kan gå, sier Eivind Stoud Platou, som er grafisk designer og hjemmesnekrer.

Platou er hovedforfatter av den nye instruksjonsboka «Bygg selv». Fotograf og hjemmesnekrer Colin Eick er medforfatter. Mellom de to permene har de samlet 30 møbelprosjekter – med medfølgende oppskrifter.

– «Bygg selv» er den boka jeg savnet da jeg og kona startet oppussingen av dette gamle huset, forteller Platou, som ellers har kreert en rekke filmplakater, bokillustrasjoner og plateomslag.

Gammelt og skeivt

Eivind Stoud Platou og kunstneren Gunilla Holm Platou kjøpte for ti år siden Galleberg togstasjon, en nedlagt stasjonsbygning med tilhørende godsbygning i Vestfold. Både plattform og skinner er borte, nå erstattet med hage.

Den eldste delen av stasjonsbygningen er fra da Vestfoldbanen var ny, i 1881. Etter hvert fikk stasjonen to etasjer. Det var billettsalg og posthus i første etasje, stasjonsmesteren bodde i andre etasje.

Stasjonen ble nedlagt på 1970-tallet. I dag er det familien Platou som regjerer i det gamle laftehuset. Godsbygningen er delvis atelier og delvis verksted. Det er her kunst og grafiske verker skapes – og det er her de fleste møblene bygges.

– Ikke alle har et verksted tilgjengelig, men man kan fint kappe til utendørs og sette sammen for eksempel en seng i rommet der den skal stå, sier Eivind Platou.

Alle de 30 møblene i boka er å finne i Platous hjem, i huset eller på verkstedet.

– Boka er på sett og vis en dokumentasjon av oppussingen vi har vært gjennom. Bygningene er gamle og skeive, og derfor er det vanskelig å finne møbler som passer. Det endte med at jeg bestemte meg for å bygge mange av møblene selv, forteller Eivind Platou.

Det har blant annet blitt tre senger, tre lamper og en rekke hyller, samt spisebord, stumtjener, kjøkkenskammel, skateboardkrakk, kommode, stol og nyttige gjenstander som verktøykasse og sammenleggbar sagbukk.

Tre til overs

Flere av hyllene dekker en hel vegg, eller en stor del av en vegg, som i loftsgangen, under loftstrappa og på verkstedet. Familien fikk også sitt eget «hyllerom» da ett stort rom ble delt opp i to mindre. I dag er det ene rommet en liten gang med hyller innfelt i to av veggene.

– Hyller er noe av det enkleste å bygge selv, og var noe av det første jeg ga meg i kast med. Vi ville ha flere store veggdekkende hyller som gikk fra gulv til tak. I de aller fleste tilfeller må det tilpasses veggen man har til rådighet, og man må enten kontakte en møbelsnekker eller bygge det selv for å få den bredden, høyden og dybden man ønsker. Målet er å utnytte plassen optimalt, sier Platou, som legger til at store vegghyller fungerer bra som støyisolasjon.

Bortsett fra lampene er alle prosjektene i «Bygg selv» formet i tre. Platou sparer på omtrent alt av tremateriale som blir til overs etter oppussingsprosjekter. Både planker og paller blir tatt vare på. Det samme gjelder treverk fra utgåtte møbler og redskaper. Da rakeskaftet knakk, ble den fungerende delen av skaftet håndtak til en flaskekasse.

– Treverk som ikke er ødelagt, kan fint gjenbrukes. Ett eksempel er spisebordet vårt, som er laget av restplanker med ulike bredder og tykkelser. Ideen er delvis hentet fra Will Holman, en amerikansk «geriljadesigner», forteller Platou.

Humor i design

Eivind Platou og Colin Eick legger ikke skjul på at flere av gjenstandene i boka er modifiserte utgaver av noe de har sett andre steder.

– Slik er det jo ofte med design, det handler om forbedring og utvikling av noe man kjenner fra før. Vårt mål med boka er at flere kvinner og menn skal våge å sette i gang med små og halvstore møbelprosjekter. Bruk oppskriftene våre som de er, tilpass dem om ønskelig, eller bygg videre på ideene, oppfordrer de.

Forfatterne understreker at de langt fra er møbelsnekkere. For dem stammer interessen for snekring fra behov for å pusse opp og innrede egne boliger, med til dels bratt læringskurve når det gjelder enkelte prosjekter. Andre ganger handler det mest om å lage noe morsomt og annerledes. Lekebord dekket med legoplater er ett eksempel.

Platou har ellers laget en knaggrekke av barnekleshengere saget i to, en krakk der man hviler rumpa på et skateboard, en lampe der foten består av sammenlimte og hvitmalte leketøysfigurer, en lampeskjerm av melkekartongkorker og en lampeskjerm av gamle dias. I denne samlingen hører også stumtjeneren «Snurr» hjemme.

– Det er fantastisk hvor mye man kan lage av ting man allerede har, og det kan bli mye billigere enn det man får kjøpt. At gjenbruk, ombruk, reparering og ombygging er miljøvennlig, er også verdt å tenke over, poengterer Eivind Platou og Colin Eick.

Tips og råd

  • Lag en arbeidstegning av det du skal bygge. Det er tidsbesparende. Av samme grunn bør du måle nøyaktig, og kappe alle lengdene du trenger før du setter i gang.

  • Hobbyplater av furu er billige og fungerer godt som materiale i mange møbler, for eksempel hyller og senger.

  • Hvis du har plass, ta vare på treverk som blir til overs. Rester fra oppussingen kan bli til alt fra spisebord til fuglekasse.

  • 14 redskaper du trenger, som kan legges i verktøykasse eller skuff, eller henges på veggen: Målebånd, tommestokk, vinkel, vater, hammer, håndsag, skrutrekkere, skiftenøkkel, drill, stikksag, tvinger, høvel, stemjern og slipemaskin eller sandpapir.

  • I tillegg er det to større redskaper man bør ha, men som tar litt mer plass: Kapp- og gjærsag og sirkelsag. Begge sagene er enklest å håndtere med tilhørende benk slik at man kan kappe mens man står.

Kilde: Eivind Platou og Colin Eick

RESTEBORD: Bordplaten er laget av 31 planker Eivind Platou hadde til overs. Legg merke til bordenden. Foto: Colin Eick/Kagge Forlag