– Jeg opplevde Magnus som veldig motivert da jeg møtte ham, og jeg håper at han holder på den motivasjonen.

Det sier fiskeriminister Per Sandberg om den unge fiskeren Magnus Olsen fra Kvænangen. Han har to ganger fått avslag på sin søknad om rekrutteringskvote i gruppe 1.

Olsen når ikke opp fordi han ikke har en formell utdannelse, kun fartstid fra fiskebåten. Foreløpig siste avslag kom i posten for et par uker siden.

– Jeg vet ikke om andre yrker som er så uforutsigbart. Jeg har null peiling på hva som skjer framover. Det er helt håpløst, sa Olsen da.

– Livets skole

To fiskeriministre har lovd å se på saken hans, senest Per Sandberg ansikt til ansikt med Olsen på Skjervøy i høst.

– Jeg kan vel si at jeg selv er som Magnus, og har gått livets skole, uten fagbrev. Jeg forstår behovet for en regulert ordning, men jeg vil se på om det går an å få til en ordning som er mer tilpasset slike utfordringer, sa Sandberg da.

Ny runde

Da Framtid i Nord tok kontakt med fiskeriministeren på nytt etter Olsens siste avslag, sier han – i en e-post – at det ikke er uvanlig at fiskere uten fagbrev får rekrutteringskvoter.

– Siden 2013 har 15 fiskere uten fagbrev blitt tildelt deltakeradgang innenfor ordningen. Disse 15 har mange former for kunnskap og erfaring, men de er først og fremst motiverte, sier Sandberg, og henviser til at han altså opplevde Magnus Olsen som meget motivert da han snakket med ham.

Dette mener FiN om Magnus-saka

– Jeg har bedt om en gjennomgang av kriteriene for å se hvordan erfaring kan vektlegges mer før neste utlysning i 2017, sier Sandberg.

– Hørt det før

Magnus Olsen, opprinnelig fra Skjervøy, sier at han syns det er hyggelig at fiskeriministeren har gitt han et svar – selv om selve svaret er mye av det samme som Olsen har fått før.

– Når 15 uten fagbrev har fått innvilget søknad, så er det en høy andel. Da er det rart at jeg ikke har fått det, sier Magnus og fortsetter:

– De sier at det er håp og det har jeg jo hørt før. Jeg er motivert videre. Men jeg må jo se om det er vits å fortsette å søke på rekrutteringskvoter eller om jeg kanskje må prøve noe annet.