Hotelleier og investor Petter Stordalen ble møtt med skepsis fra hotellnæringen da The Edge ble lansert. Nå mener han at alle tjener på hotellsuksessen. - Vi har et belegg på 70 prosent.

The Edge har vært en suksess fra dag én og har overgått alle prognoser, med god margin. Markedet tåler dette, og enda flere hoteller, sier Petter Stordalen til iTromsø.

Nyter godt av suksessen

Han ser ut av vinduet fra resepsjonen på The Edge og ser byens nye havneterminal som er i ferd med å reise seg.

Her er det meningen at også hurtigrutene og hurtigbåtene skal legge til, noe Hurtigruten-aksjonæren Stordalen ikke har noe imot, nærheten tatt i betraktning.

- Jeg gikk inn i en konservativ bransje for å satse. Det samme gjorde jeg da jeg ville åpne et spektakulært hotell i Tromsø. Da ble jeg møtt med at det var overetablering som ville føre til dårlig belegg. Da vi åpnet The Edge, gjorde vi kaka større. Gjennom store konferanser og internasjonale gjester kommer enda flere folk til Tromsø.

Petter Stordalen og direktør Torgeir Silseth i Nordic Choice Hotels var torsdag i Tromsø for å møte 300 ansatte fra de fem hotellene de eier i Tromsø. Her blir det blant annet prisutdelinger til de ansatte. Det skjer i forbindelse med at de er på rundreise i Skandinavia for å besøke sine mange tusen hotellansatte.

Vant hotell-Oscar

- Vi har møtt 7.000 hotellansatte i Stockholm, Gøteborg, Malmö, København, Umeå, Oslo, Tønsberg, Trondheim, Bergen og Stavanger. Nå er vi i Tromsø, før vi avslutter i Finland senere, sier Silseth.

I forrige uke ble Stordalen-hotellet The Thief i Oslo kåret til det beste hotellet i Europa av et reisemagasins 300.000 lesere. Og i forrige uke ble det kjent at Petter Stordalen kjøper det gamle hovedpostkontoret i København for 1,4 milliarder danske kroner, for å lage hotell med 400 rom, flere restauranter og konferansesal.

- The Thief vant hotellenes Oscar-utdeling. Det har aldri skjedd med et skandinavisk hotell. Suksessen skyldes menneskene som jobber på hotellene, både de som jobber i resepsjonen, vasker rommene og er frokostverter- og vertinner.

Fikk se nordlyset

Stordalen er fornøyd med at hotellet har blitt den møteplassen det var tenkt, med en levende resepsjon og mange kulturarrangementer i festsalen.

- Det skal være liv og trøkk når du kommer hit, det er der du vil være. Det skal også være en møteplass for byens befolkning. Vi er ikke opptatt av at Choice-hotellene skal være like, hvert hotell skal være unikt hvor de lokale direktørene har frie tøyler. All ære til Øyvind Alapnes.

Onsdag kveld kom han med fly til Tromsø og fikk oppleve nordlyset over Tromsø fra luften.

- Det var helt fantastisk. Når man ser nordlyset, får man noe helt unikt. Jeg fikk høre om en flykaptein som slo av lysene i flyet for at de reisende skulle få se nordlyset. Han har skjønt at det er dette vi lever av, sier Stordalen.

Hvorfor Tromsø?

Han er ikke tvil om hva vi skal leve av etter den siste olje.

- Nordlyset, midnattsolen, Lyngen og naturen. De varer til evig tid, etter at oljen er slutt.

- Hvorfor valgte du å satse i Tromsø?

- Hvorfor jeg valgte Nordens Paris? Tromsø er den byen som er mest nevnt i utlandet når jeg er ute og reiser. Tromsø er et unikt utgangspunkt for en næring som vi tror er en global megatrend, med reiser og opplevelser. Tromsø er det åpenbare utgangspunktet for skiturer i Lyngsalpene og opplevelse av nordlys, midnattsol, hval og natur. Tromsø har vært et eventyr for Nordic Choice. Vi har fem hoteller her, og vi blir aldri ferdige med Tromsø.

- Betyr det at du har flere hotellplaner i Tromsø?

- Vi avslører aldri hotellplaner, sier Petter Stordalen.