12 lam døde etter at to huskyer gikk til angrep sent i går kveld ved Sappen i Reisadalen. Tre lam ble drept umiddelbart. Ytterligere ni hadde så store skader at de måtte avlives i fjøsen, da veterinær ankom gården. I tilegg ble tre-fire lam behandlet for mindre skader av veterinæren.

-Nå mistet vi lammene, og det gikk så galt som det gjorde. Men det kunne gått mye verre, så jeg er glad for at vi fikk stoppet hundene, sier Magne Elvestad.

Det var om lag 30 lam som gikk ute, og på et annet jorde gikk det mellom 40 og 50 sauer.

Holdt på i ett kvarter

Elvestad bor i det gamle våningshuset på gården, men har overlatt driften av småbruket til Olaug Bergset. De var begge to til stede da dyretragedien utspant seg i går kveld.

På forhånd hadde de sett på Facebook at to huskyer hadde kommet seg løs. De gikk hver sin gang for å sjekke sauene som gikk ute på vollen bak fjøsen, men da Bergset kom fram var tragedien allerede et faktum.

-Da hun gikk ut like etter meg, var hundene allerede i drepingen, forteller Elvestad, som ikke hadde verken hørt eller sett noe fra våningshuset.

-Det var mørkt, og i tillegg gjødde ikke hundene. Da jeg satt inne i huset, visste jeg ikke hva som skjedde. Og hundene fikk holde på i om lag ett kvarter. Det går jo fort, når de først begynner.

Angrep bakfra

I mørket måtte de prøve å stoppe de to store huskyene. Heldigvis var de ikke aggressive, og de sluttet med en gang å løpe etter lammene.

-Vi klarte ikke å se så veldig mye. Den ene hunden fikk vi bort ganske tidlig, og så var det å begynne å lete etter den andre.

Elvestad forteller at hunder oftest angriper bakfra, mot føttene og lårene. Da de hadde skadet lammene, begynte de å springe etter dem. Blir sauene jaget lenge nok på denne måten, dør de gjerne av bittskadene.

-Viktig å passe på

Elvestad synes det som har skjedd først og fremst er en trasig hendelse, også for hundeeieren, og han er ikke sint på henne. Men han påpeker viktigheten av å passe på såpass store hunder. Spesielt i områder hvor sauer eller andre dyr går ute.

-Det er viktig å ha hundene fastbundet. Selv om det ikke er båndtvang nå, er det viktig å ha kontroll på dem. Og to hunder i lag er verre enn en, da de gjerne oppildner hverandre, sier han.

-Jeg tenker at dette er en dyretragedie, sier eieren av lammene, Olaug Bergset, i en kort kommentar til Framtid i Nord.

Beklager

Hundeeier Linn Terese Halonen sier det var et uhell at hundene stakk av, og hun er veldig lei for det som har skjedd.

-Jeg vet hva hundene har gjort, og jeg kan ikke annet enn å beklage det. Jeg synes det er helt forferdelig, jeg var jo der ute og så det selv, sier hun.

Halonen bor halvannen kilometer bortenfor gården til Bergset og Elvestad. Huskyene hennes er ett og åtte år, og det var den eldste som glapp unna først, da hun skulle sette hundene i kjetting utenfor huset. Den yngste hunden ville leke og klarte også å slippe unna. Hun jobber selv som avløser på en sauegård, noe som gjør hendelsen ekstra trasig for henne.

-Det var ikke et fint syn å se de små lammene ligge skadet.

Politiet tok hundene

Politiet måtte sent søndag kveld rykke ut til gården i Reisadalen, der de prøvde å få oversikt over omfanget av dyretragedien. De tok beslag i hundene, og det vil etter hvert avgjøres hva som skal skje med dem. Hundene er nå midlertidig plassert et annet sted.

-Vi må undersøke hendelsesforløpet videre, uttalte operasjonsleder Roy Tore Meyer til Framtid i Nord søndag kveld.

Mandag hadde politiet ikke noe nytt å fortelle om hendelsen.

Huskyene bet i føttene og lårene først. De som bor på gården fant blodige lam, like etter at hundene hadde stukket av. Foto: Kjetil Nielsen Skog
Et av lammene som ble drept av de to huskyene i Reisadalen. Foto: Kjetil Nielsen Skog