Fra høsten av er det foreslått at elevene som går på Kjækan skole flyttes til Burfjord skole i Kvænangen. Kjækan har 14 elever i dag og har vært nedleggingstruet i mange år.

Mens ny og større skole for 197 elever bygges i Burfjord, kan en del av elevene i en toårsperiode risikere å bli undervist i en innkjøpt brakkerigg. Dette reagerer mange i bygda på.

- Elevene som går her, vil bli tvunget til å gå på skolen i et byggekaos i Burfjord. I tillegg skal gymsalen stenges av. Vi mener derfor det være mye bedre å bruke denne skolen i byggeperioden, sier Karin Reiersen i Kjækan og Kvænangsbotn grendeutvalg.

-Sparer ikke

Kvænangen kommune har nylig lagt forslaget om flytting ut på høring. Grendelagene i Sørstraumen, Badderen og Kjækan/Kvænangsbotn sendte en høringsuttalelse for om lag en uke siden. Der skriver de at det må være en selvfølge at Kjækan Skole skal brukes som avlastningsskole under byggingen.

Tryggve Enoksen kan ikke se at det vil være lønnsomt å kjøpe en brakkerigg til flere millioner kroner. Han er lærer ved Kjækan skole og lokal SV-politiker, og han har i mange år engasjert seg mot nedleggelsen. At kommunen kan spare fem årsverk på nedleggelse, mener han er feil, ettersom mye av undervisningen i samisk og kvensk er betalt av staten. I tillegg har Burfjord skole fulldeling, som er dyrere.

- Det blir lite innsparing, kanskje bare et par stillinger, mener Enoksen.

Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) har også kommet med en uttalelse, der de går imot nedleggelse i byggeperioden, med alt det impliserer for elevene.

- Vi synes ikke kommunen har sett nok på muligheten for å bruke denne skolen i utbyggingsperioden, uttaler Liv Reidun Olsen, leder i FAU ved Kjækan skole.

Må reise milevis

FAU, grendeutvalgene og enkelte lærere er i tillegg bekymret for den lange skoleveien flere av elevene vil få, dersom de må busses til Burfjord. Flere må pendle minst 35 kilometer – til sammen over syv mil hver dag. Noe som gjerne betyr halvannen time i skolebussen.

De som bor lengst unna, må reise hele 58 kilometer hver vei. Foreløpig gjelder det tre elever, men disse har småsøsken som snart begynner på skolen.

Enoksen mener det finnes en bedre, felles løsning i byggeperioden. Dersom elevene som sokner til Kjækan og allerede går på Burfjord også blir undervist i Kjækan, vil brakkeriggen ikke være nødvendig.

- Burfjord skole har klasser hvor elevene vil få betydelig kortere vei hit enn det våre elever vil få om de reiser dit, sier Tryggve Enoksen.

-Dropper fritidstilbud

Mange av barna har i tillegg fritidsaktivitetene sine i Burfjord, noe som medfører daglig pendling fram og tilbake på kveldstid. Om disse barna får lang skolevei, ryker fritidsaktivitetene, tror Kai Petter Johansen.

- Ungene blir fratatt muligheten til å delta på dette, ettersom de må hjem og spise for deretter å reise tilbake til Burfjord. Det får de jo ikke tid til, sier han.

Johansen har vokst opp i bygda og sitter i skoleutvalget. Han er klar på at han ikke ønsker ei framtid i bygda dersom det ikke bor andre der.

-Bygda trues

For Karin Reiersen, som har ei datter på halvannet år, blir også framtida usikker når barna må helt til Burfjord for å gå på skole.

- Noen foreldre vurderer å flytte til Nordreisa for å pendle til jobben, i stedet for at ungene skal pendle, forteller Reiersen.

Hun har tenkt det samme, og mener dette representerer en direkte trussel mot bygda. Å flytte til Burfjord er ikke aktuelt, da mange i Kjækan ikke trives der, ifølge Reiersen.

-Ikke behov for nyskolen

Flere grendeutvalg i Kvænangen ser ikke behovet for ny skole i Burfjord i det hele tatt.

Grendeutvalgene for Sørstraumen, Badderen og Kjækan/Kvænangsbotn skriver dette i høringsuttalelsen om flytting av elever fra Kjækan skole.

Grendelagene mener Kvænangen barne- og ungdomsskole i stedet trenger en kraftig renovering.

-Vi forutsetter at etappevis renovering vil koste mindre enn å rive ned dagens skole for så å bygge helt nytt. Vi mener at kommunen ikke kan bygge en så stor og kostbar skole uten en samlet plan som viser hva det er behov for og hvordan skolen skal fylles med elever, står det i høringsuttalelsen.

Grendeutvalgene er også helt uenig i at en ny skole i Burfjord skal bety at Kjækan skole legges ned.

-Vi er klar over at elevtallet i Kjækan synker, blant annet fordi mange foreldre har valgt å skifte skole for sine barn. Men Kjækan skolekrets er vid i utstrekning, og ikke alle foreldre som bor her kan gjøre et slikt valg. Samme forhold gjelder for Badderen barnehage, som også er tenkt nedlagt.

- De blander flere forhold

Ordfører i Kvænanagen, Eirik Losnegaard Mevik (Ap), er kritisk til påstandene fra grendeutvalgene og folk i Kjækan. Han mener opplysningene grendeutvalgene, FAU og Tryggve Enoksen kommer med er høyst diskutable.

I tillegg mener ordføreren at de blander flere forhold – deriblant skolestruktursaken og saken om de midlertidige skolebyggene.

Losnegaard Mevik har ikke sett høringsuttalelsene som ble sendt for om lag en uke siden. Han påpeker at ingenting er avgjort og at skolestruktursaken skal til politisk behandling i desember.

- Jeg må få saken fra administrasjonen før jeg kan uttale meg. Og vi må ha den til politisk behandling før jeg kan si noe nærmere.

LENGE TRUET: Kjækan skole har vært truet av nedleggelse siden 90-årene. I dag har skolen 14 elever.