Tirsdag holdt politimester Ole B. Sæverud høringskonferanse i Tromsø om nærpolitireformen. Høringsuttalelsene har vært mange fra hele Troms og i Nord-Troms er det først og fremst forslaget om å legge ned Skjervøy lensmannskontor som har vakt reaksjoner. Norsk Tjenestemannslag og nestleder Henning Engen er blant dem som har reagert.

– Vi har sagt at Skjervøy-kontoret må bestå, ja. Hovedmålet med reformen er å øke tilstedeværelsen og tilgjengeligheten til politiet. Det oppnår man ikke ved å legge ned på det største tettstedet i Nord-Troms, sier Engen.

FiN-LEDER: Et spørsmål om millimeter

Lav terskel

Han er førstekonsulent og namsfullmektig ved nettopp Skjervøy lensmannskontor og i høringsuttalelsen presiserer Engen at én effekt av et nedlagt politikontor kan bli mer fyllekjøring og lovløse tilstander på øya. Han viser til ”politiløse” kommuner som Karlsøy og Kvænangen.

”Terskelen for å kjøre i beruset tilstand i disse kommunene er svært lav, nettopp fordi det er svært liten sannsynlighet for å bli tatt. Folk kjører derfor til puben og de kjører også hjem fra puben, nesten uten fare for å bli tatt”, skriver Engen, og utdyper overfor Framtid i Nord.

– Bare det at det bor en politimann i lokalsamfunnet betyr mindre kriminalitet. Men hvis forslaget til politimesteren går igjennom vil det ikke bo politifolk i verken, Karlsøy, Kvænangen, Lyngen og etter hvert heller ikke Skjervøy. Da går utviklingen feil vei.

FiN-LEDER: Skjervøyværingene trenger politikraft, ikke skilt på en vegg

Heller styrking

Han er heller ikke er imponert over forslaget om å flytte lensmannskontoret på Storslett til Sørkjosen.

– Det finnes vel ikke et bygg i Sørkjosen som kan huse et lensmannskontor. Da må man bygge nytt og det koster fort 20–30 millioner kroner. Jeg tror ikke Troms politidistrikt får tilført mer midler til dette og da vil bare byggingen føre til mindre polititjenester.

Også Politiets Fellesforbund i Troms er imot at Skjervøy-kontoret skal legges ned.

”Nedleggelse av Skjervøy er ikke forsvarlig. Det som her ville vært beste tiltak er heller å styrke tjenesten”, skriver leder Karl Karlsson i sin høringsuttalelse.