Alle kommunene i Nord-Troms står som eiere av Avfallsservice AS. I følge Geir Varvik (H) ønsker ordførerne, som representerer kommunene, å ta ut et utbytte på tilsammen seks millioner kroner.

Varvik har skrevet et leserinnlegg der han ytrer sine synspunkter angående det å ta ut utbyttet fra selskapet. Han mener må eierne må ha is i magen og vente.

– Vi må vente og se hvilke planer som blir gjeldende for Skibotndalen. Om biogass-anlegget skal realiserer må vi låne mer penger og er avhengig av egenkapital, sier Varvik.

Å ta ut seks millioner fra Avfallsservice tror ikke Varvik vil tippe prosjektet med biogass-anlegg.

– Men det handler om å vise seg som en solid og seriøs bedrift ovenfor långiverne. Og skulle det ikke bli noe av biogass-anlegget kan kanskje eierne ta ut enda mer om noen år. De må være tålmodige. Det er rett og slett sunn fornuft, sier Varvik.

PR-kåte politikere

Avfallsservice hadde i 2014 et driftsresultat på over fire millioner og i 2015 et driftsresultat på over 5,5 millioner kroner.

Varvik understreker at grunnen til at Avfallsservice går så godt er at bedriften har gode medarbeidere og en ledelse som driver nøkernt.

– Og så kommer noen PR-kåte politikere og ødelegger alt de har bygget opp. Det er de ansatte i Avfallsservice sin fortjeneste. Når du har gode medarbeidere nyter du godt av det. Om det skulle blitt tatt ut utbytte skulle de ansatte fått en bonus, for de har gjort en formidabel jobb, sier Varvik.

Skulle ikke vite

Varvik hadde fått nyss om saken og tok det opp under sist formannskapsmøte i Storfjord.

– Da fikk jeg spørsmål om hvordan jeg visste det, og at det egentlig skulle være en overraskelse til kommunestyremøtet i desember, sier Varvik.

I følge Varvik skulle saken bli presentert som en gladnyhet at kommunen fikk én million ekstra i kommunekassa.

Selv er Varvik vant med å tenke forretninger da han er innehaver av Circle K-stasjonen i Skibotn. Han sier det er forskjell på politikere og forretningsdriveres mentalitet.

– Man må kunne tåle å se at bedriften går godt uten å ta ut stort utbytte. De som kommer inn i politikken og ikke har drevet forretning ser bare penger, mens vi ser mulighetene framover, det er en stor forskjell, sier Varvik.

Må vurderes nøye

Knut Jentoft sier skepsisen til å ta ut utbytte fra Avfallsservice nok er er større i Storfjord enn i de andre kommunene.

– Anlegget i Skibotndalen er viktig og betyr mye med tanke på verdiskapning og arbeidsplasser, så denne saka må vurderes veldig nøye.

Jentoft mener han har registrert en noe større vilje til uttak i de andre kommunene.

– Ja, det er i alle fall min oppfatning at flere av de andre eierkommunene er noe mer bestemte.

Jentoft sier han har registrert at kommunens styrerepresentant, Halgeir Naimak (H), er skeptisk.

– Så at Geir Varvik framholder en slik skepsis er i så måte ikke overraskende, sier ordfører i Storfjord, Knut Jentoft.

Avventer generalforsamling

Daglig leder vil ikke forskuttere sitt saksframlegg til fredagens generalforsamling.

– Vi har gode eiere, og jeg venter at de vil ha en konstruktiv og sunn debatt, sier Sigleif Pedersen om spørsmålet om hvorvidt eierne skal ta ut utbytte.

Det var i vår at de seks eierkommunene ba selskapets ledelse legge fram en sak om uttak av aksjeutbytte.

– Den saka kommer på fredag. Innstillinga ønsker jeg ikke å ta før da.

Avfallsservice har god økonomi, bekrefter Pedersen.

– Men vi har også prosjekter vi ønsker å investere i. Blant annet det planlagte anlegget i Skibotndalen som vi ønsker å etablere sammen med Remiks. Det vil koste 80-100 millioner kroner, og vil i så måte kreve en egenkapital på vel ti millioner fra hvert selskap.

– Så om eierne tar ut et utbytte, blir det prosjektet vanskelig å gjennomføre.

– Vi skal ha en sak opp i generalforsamlingen på fredag, og så må eierne diskutere hva de ønsker.

vente: Geir Varvik er innehaver av Circle K-stasjonen i Skibotn.
Ordfører i Storfjord kommune Knut Jentoft.
daglig LEDER: Sigleif Pedersen er daglig leder i Avfalls-service AS.