Blant rommene kommunen vurderer å stenge, er de knapt ett år gamle undervisningsrommene til Nordreisa Kulturskole i kjelleren på nye Halti.

– Dette er rom der det ikke er innsyn. I lys av de skrekkelige hendelsene i Tromsø og Bergen det siste året, har vi valgt å gripe inn for å trygge alle brukere.

Det sier barnehagekonsulent Berit Kalseth i Nordreisa kommune.

Føre var

I følge Kalseth gjøres det nå vurderinger av flere kommunale institusjoner.

– De fleste kommunale barnehagene i Nordreisa er bygd på 1970- og 1980-tallet. Disse er ikke bygd med noen form for transparens. I første omgang er det vedtatt at det skal etableres innsyn til stellesoner og soverom. Deretter skal det vurderes ytterligere behov for transparens i våre barnehagebygg.

Hun understreker at dette er en jobb kommunen tar fordi den ønsker det, ikke for den er pålagt det.

– Kommunen igangsetter dette arbeidet på bakgrunn av overgrepshendelser  i bla Tromsø og Bergen, der vi ser at også våre bygg må tilrettelegges slik at de i større grad ivaretar barns sikkerhet med tanke på overgrep og også trygger ansatte som arbeider med barn og unge innenfor barnehage og skole. I tillegg skal hver enkelt enhet foreta risikoanalyse med påfølgende handlingsplan med tanke på overgrep.

Kommunen skal også sikre at ansatte har kunnskap om og er i stand til å forebygge og oppdage omsorgssvikt, vold og seksuelle overgrep. Rakk ikke

Det innebærer at de helt nye øvingsrommene på Halti er bygd etter forskriftene.

– Det er per i dag ingen sentrale byggeforskrifter eller lovverk som stiller krav til utforming av stellesoner og soverom i barnehager som sikrer at man kan se inn fra utsiden. I veileder for Forskrift om miljøretta helsevern i barnehager og skoler  heter det at, sitat: «Barnehagen skal planlegges- , bygges, tilrettelegges og drives slik at forskriftens bestemmelse om trivsel-, helse-, hygiene-, og sikkerhetsmessige forhold oppfylles på en allment akseptert måte», forklarer Kalseth.

– Opplæringsloven og Lov om barnehager, som er på trappene, gir barn rett til ett godt fysisk og psykososialt læringsmiljø. Selv om ikke lovverket krever det, kan kommunen stille krav til utforming av sine barnehage- og skolebygg. Øvingsrom til kulturskolen på Halti er bygd med tanke på undervisningen som er planlagt der, det innebærer blant annet at disse er lydtette. Undervisningslokalene har derimot ingen transparens, som det heller ikke stilles krav om.

Mange muligheter

Løsningene kan være alt fra nye dører til kikkhull, fysiske eller elektroniske.

– I barnehager skal det i stellesoner og til soverom settes inn vinduer i vegg eller dører med vindu. I kulturskolens lokaler på Halti kan løsningen være dørkikkert eller skjermløsning slik at det er mulig å se inn der undervisningen foregår. Alternativt at kulturskolen flytter til lokaler på Point, sier Kalseth.

Hun mener poltikerne er opptatt av, og følger denne saken tett.

– Politikere, administrasjon oppvekst og kultur og ansatte i barnehager og skoler er alle opptatt av å ivareta sikkerheten for barn og unge i våre barnehager og skoler på best mulig måte.