KVÆNANGEN: Det bekrefter lokallagsleder og tidligere Kystparti-ordfører Jan Helge Jensen overfor Framtid i Nord.

– Ja, vi har vurdert ulike veivalg i lang tid. Mandag hadde vi styremøte og der bestemte vi oss for at vi legger ned lokallaget til Kystpartiet i Kvænangen og danner et lokallag av Senterpartiet i stedet, sier Jensen.

– Så godt som alle

Det utvidede styret har vedtatt en innstilling til et ekstraordinært årsmøte 3. februar. Der blir det i så fall endelig vedtatt.

– Jeg må understreke at det ikke er sikkert at alle Kystparti-medlemmene melder overgang. Men jeg kan si at så godt som hele organisasjonen i Kvænangen Kystparti har gått med på dette. Det sier sitt, sier Jensen.

Sp har ikke lokallag i Kvænangen nå, men har hatt det før. Jensen sier at Senterpartiet var et naturlig valg når man skulle finne nytt parti.

– Senterpartiet har en politikk som ikke er så forskjellig fra vår. Med å gå til Senterpartiet så blir det ingen dramatiske endringer i politikken vår. Vi har hatt god dialog med Senterpartiet og føler oss velkommen. Partiet har en bred og god organisasjon, sier Jensen.

Ikke gode nok muligheter

Senterpartiet har hatt gode målinger i det siste og fylkesleder Svein O. Leiros er glad for å få et stort lokallag i Kvænangen.

- Det er jeg utrolig glad for. Det har vært et mål for Sp lenge. Vi har mye til felles politisk, sier Leiros.

Jensen bedyrer at Sps medvind ikke har vært avgjørende for deres avgjørelse.

– Vi gjør ikke dette av populistiske årsaker. Dette er en gjennomtenkt prosess som er helt naturlig.

Han har vært i Kystpartiet siden 2003 og satt som ordfører for partiet i forrige periode. Til tross for et godt valg også i 2015, der Kp fikk fem av 15 representanter, havnet partiet i opposisjon.

– Hva er årsaken til at dere vil ut av Kystpartiet nå?

– Vi har sett at det å jobbe innenfor Kps rammer og organisasjon ikke gir oss gode nok muligheter for å sette et politisk avtrykk og få utrettet det vi ønsker. Vi trenger et større nettverk og da er Senterpartiet et godt alternativ, sier Jensen.

– Vemodig, men ...

Jensen, som kom til Kystpartiet fra Høyre i 2003, legger ikke skjul på at det er litt vemodig å si farvel til partiet han har vært en del av i 14 år.

– Ja, det er vemodig. Men jeg tenker ikke på meg selv i denne saken men på alle de som er interessert i å drive politikk. Jeg har snakket med mye folk og er trygg på at vi gjør det rette nå. Vi har gjort en grundig jobb og jeg gleder meg til å bli en del av en mer strømlinjeformet organisasjon, sier den kommende Sp-mannen.

– Synd

Leder for Kystpartiet, Per-Roger Vikten, bekrefter at han har mottatt utmeldelsen fra Kvænangen.

– Jeg syns det er synd. Det er dyktige folk vi snakker om. Men vi lever i et fritt land og folk må få gjøre som de vil.

Vikten er imidlertid ikke pessimist på vegne av partiet.

– Vi skal bestå i fortsettelsen. Vi klarer kanskje ikke å stille lister i alle fylkene til valget, men en del skal vi klare.

– Du frykter ikke flere utmeldelser nå?

– Nei, jeg gjør ikke det. Det er klart at det ikke er gunstig for partiet, men vi må bare prøve å overbevise folk at vi har livets rett videre også, sier Kp-lederen.

FORNØYD: Sp-leder i Troms, Svein O. Leiros.
SKUFFET: Kystpartiets leder Per-Roger Vikten. Foto: Vol.no