Et flertall på fire representanter på tirsdagens møte i menighetsrådet ga tillatelse, under forutsetning av at Nordisk Film dekker kirkas reelle kostnader.

Mindretallet på to avslo søknaden. Hans-Ove Samuelsen fra Felleslista fremmet etter voteringen klage på vedtaket. Biskopen bifalte imidlertid torsdag rådets vedtak.

Regissør Harald Zwart orienterte i forkant av selv møtet om ønsket bruk av kirka under innspillingen av ”Den 12. mann”. Et filmlerret skal settes opp i koret, slik at alter og alterring skjules. Handlingen er at to tyske soldater ser en filmavis i kirkerommet, som fungerer som en provisorisk kinosal. Innspillingen skjer 14. mars.

Romslig

Leder Rolf-Magne Hansen fra Den frie lista var under debatten trygg på at vedtaket er innenfor Kirkelovens begrensninger.

- Spørsmålet er hvordan vi velger å tolke regelverket. Jeg kan ikke se at vi gjør noe ulovlig ved at filmingen av ”Den 12. mann” legges til kirka. Vi kan være romslig når en slik historisk begivenhet skjer i Lyngen, sier Hansen.

Kommersielt

Hans-Ove Samuelsens viktigste argument for å avslå søknaden er at ”kirken må ikke brukes til kommersielle formål.

- Filmingen er brudd på reglene for bruk av kirkebygg, som ble fastsatt av Kirkemøtet i april 2015 med hjemmel i kirkeloven. Jeg var delegat på kirkemøtet.

- Hva ønsker du å oppnå med klagen til biskopen?

- Jeg har lyst til å prøve ut hvor stor friheten er til å bruke regelverket. Når vedtaket i menighetsrådet blir stående, danner det presedens.

Hans-Ove Samuelsen er positiv til Jan Baalsrud-filmen, men finner det unødvendig at kirka på Lyngseidet brukes under innspillingen.

Nennsomt skjønn

Biskop Olav Øygård i Nord-Hålogaland hevder i sin klagebehandling at reglementet må åpne for et nennsomt skjønn, som skal forvaltes av menighetsrådet. Han har forståelse for klagers tolkning.

- Biskopen forstår det slik at denne innspillingen vil behandle kirkerommets egenart med nødvendig respekt, og bifaller rådets vedtak, konkluderer biskop Olav Øygard.

POSITIV: Rolf-Magne Hansen.
NEGATIV: Hans-Ove Samuelsen.