Elin forteller at Lyngen var et naturlig valg når de skulle bestemme hvor vielsen skulle være.

-Jeg har familie fra Lyngen, faren min er fra Lyngen og bestemoren min bor der, så en viktig del av familien bor der. Også har vi hyttetomt i Lyngen, så det er både fortid og framtid som ligger i valget, sier Elin og forteller at det var viktig at stedet de skal vies er et sted med betydning.

Var ikke så viktig før

Saken om Elin og Mari var først publisert i Nordlys. Elin sier at i utgangspunktet var det ikke så viktig for henne å gifte seg i en kirke.

-Jeg var i utgangspunktet ikke interessert å vies i en kirke, men når vi på mandag leste den nye liturgien, føltes det rett, forteller Kviteberg og sier videre at det føles stort å få kunne være med på det.

Kviteberg forteller at de er kjempefornøyde med at de har anledning til å vies i kirken

-Selvfølgelig er vi fornøyde, det er en fantastisk lettelse for oss at vi kan vies kirkelig, sier Elin og forteller at det føles riktig å bli tatt i mot på den måten som de blir nå med den nye vielsesliturgien.

Forsikrer at det skal skaffes prest

Prost Hans Erik Schjøth forteller at selv om ingen av prestene i Lyngen menighet vil vie likekjønnede par, så skal det skaffes en prest som ikke har reservert seg mot å vie likekjønnede.

-Det er prostens ansvar å skaffe prest til blant annet vielser, sier Hans Erik og forsikrer at det skal skaffes prest til vielsen til Elin og Mari.

Selv om prester har anledning til å reservere seg mot å vie likekjønnede par, kan ikke menigheter nekte å ta i bruk den nye liturgien. Hans Erik sier videre at alle par som skal gifte seg i kirken har rett til å bruke de lokale kirkene med kirkelig betjening. Det gjelder da ikke private bedehus og kapell.

Reaksjoner fra begge sider

Hans Erik forteller at likekjønnede uansett skal møtes med respekt når de kommer til kirken for å vies. Og det trengs respekt for ulike syn, fra begge sider, det betyr ikke at det allerede har kommet reaksjoner fra befolkningen.

-Det har kommet reaksjoner fra begge sider, det er ingen hemmelighet, det er forståelig siden det er dype følelser hos mange mennesker. Det er en del av jobben å ta eventuelle reaksjoner, sier Schjøth og forteller at de heller ikke er noen hemmelighet at det er flere som vurderer om de skal fortsette å være medlemmer i den norske kirke.

Lyngen kirke Foto: Espen Bless Stenberg