Lørdag står Generasjonskoret Buolvvat på scenen under Nordlysfestivalen.

I anledning Tråante 2017, 100-årsmarkeringa for det første samiske landsmøtet i Trondheim, presenterer alle de tre fylkeskommunene i Nord-Norge Vidderna inom mig – et samisk oratorium i 12 satser av Svante Henryson.

Fra Kåfjord stiller 31 sangere på Kulturhuset i Tromsø førstkommende lørdagskveld sammen med medlemmer av koret som bor i Tromsø. Kulturskolen i Tromsø ved barnekoret Treklang, Samisk samspill, samt Arctic Voices – UNN HF og det nordnorske orkesteret Arctimus er også med.

– Dette er veldig stort for oss. Vi har hatt mange ekstraøvinger i Kåfjord etter jul, og det ligger en stor innsats bak når koret nå stiller opp i Tromsø, sier Liv Mæsel Rundberg i Generasjonskoret Buolvvat til Framtid i Nord.

Valkeapää

Cellist og komponist er Nordisk Råds Musikkprisvinner Svante Henryson. Stykket Vidderna inom mig hadde urpremiere under Riddu Riddu 2011 og var da et bestillingsverk fra festivalen. Verket er bygget på diktsamlingen Lávlo vizar biellocizaš (Syng kvitre blåstrupe) av den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää.

– I 2010 og 2011 bodde Henryson i Kåfjord. Han fikk i oppdrag å lage et bestillingsverk for Riddu, der generasjonskoret var involvert. Henryson har vært opptatt av Nils-Aslak Valkeapää siden han var liten – han har derfor brukt diktene hans i stykket og laget musikk ut fra dem. Senere har det vært oppført i Norge og i Sverige flere ganger, og Henryson har utvidet verket til et oratorium, forteller Rundberg.

– Dette er musikk med spennende klanger og tette harmonier, legger hun til.

Musikkverket er et samarbeid mellom Svante Henryson og Landsdelsmusikerordningen i Nord-Norge.

Tidlig avreise

I dag reiste koret fra Kåfjord til Tromsø for å forberede seg før den store konserten.

– Kåfjordkoret, samisk sanggruppe og medlemmer av generasjonskoret i Tromsø stiller i helga. Der er også mine fem barn med. Vår tidligere faste dirigent Silje Helland sluttet til jul og flyttet til Valdres, men hun kommer opp og deltar med koret til helga. Vi reiser til Tromsø allerede torsdag for å øve før konserten, sier hun.

12 satser av Svante Henryson skal framføres under Nordlysfestivalen. Foto: Øivind Arvola
- Det ligger en stor innsats bak når koret nå stiller opp i Tromsø, sier Liv Rundberg. Foto: Arve Keilen