I år er det 100 år siden samenes første landsmøte i Trondheim. Hovedmarkeringa for hundreårsjubileet Tråante blir i Trondheim fra søndag og i én uke framover. Kampen for demokrati, mangfold og rettferdighet vil bli feiret over hele landet.

På Davvi Álbmogiid Guovddás – Senter for Nordlige folk planlegges det nå feiring for både store og små på samefolkets dag.

– Dagen starter med flaggheising. Da kommer alle barnehagene fra kommunen til Manndalen, og både skolene og barnehagene har et eget opplegg. Senere starter feiringa for publikum, forteller Astrid Solhaug, daglig leder på Senter for nordlige folk.

Konserter og utstilling

Om ettermiddagen blir det blant annet kafé, konserter, filmvisning og tale av ordfører Svein Leiros (Sp).

– Vi er så heldige å få vise filmen Solens son om Nils Aslak Valkeapää. Den hadde premiere på TIFF 2017, sier hun.

Det blir også utstilling av Hans Ragnar Mathisen. Utstillingen viser 29 verk av Mathisen som er samlet inn av Riddo Duottar Musea gjennom hele 32 år. Den består av tresnitt, litografier, malerier og collage, og vitner om hans store engasjement for det samiske samfunnet.

– Hans Ragnar Mathisen fyller 70 år og i den anledning har vi fått låne en utstilling fra museet i Karasjok. Han selv kommer ikke hit, men Idar Pedersen vil åpne utstillinga. Senere synger Kåfjordkoret samefolkets sang, ordføreren holder tale og Ágy skal også synge, noe vi er veldig glade for. Kvelden avsluttes med dokumentarfilmen om Valkeapää, sier Solhaug til Framtid i Nord.

Solhaug er fornøyd med det innholdsrike programmet.

– Jeg er glad for at vi har et såpass stort program – det er jo 100-årsjubileum i år og mye skjer i Trondheim. Vi forventer rundt 100 besøkende på kveldsarrangementet.

Samisk identitet

Samefolkets dag er en viktig feiring, spesielt med tanke på den samiske identiteten, mener Solhaug.

– En av de viktige delene rundt dette bygger om den samiske identiteten og det at man er stolt over sin samiske bakgrunn. Det er en naturlig del av det samiske å feire samefolkets dag, sier hun.

Program for dagen:

10.00 Flaggheising

10.00-13.30 Program for barnehage og skole

15.00 Åpning av kafe med salg av mat og drikke

16.00 Utstillingsåpning: Hans Ragnar Mathisen 70 år

17.00 Samefolkets sang av Kåfjord koret

Tale for dagen ved ordfører Svein Leiros

18.00 Konsert med Ágy

19.00 Filmen «Solens son» om Nils Aslak Valkeapä

GLEDER SEG: Leder i Senter for nordlige folk, Astrid Solhaug, ser fram til feiringa av Samefolkets dag. Foto: Riddu Riddu
KLAR: Under feiringa skal også Ágy stå på scenen. Arkivfoto: Harstad Tidende Foto: Knut Åserud