I januar startet svensken fra Övertorneå opp kafédrift i de gamle lokalene til Sjøbukafeen på Løkvoll. Hun og mannen Ilkka (47) hadde fått mer enn nok av pendling etter 10 år med kjøring fra hjemplassen til arbeidsplassen ved Ikea i Haparanda.

– Ja, vi hadde kjøringen langt opp i halsen. Så da jeg tilfeldigvis var på besøk her i Manndalen i fjor sommer, så forelsket jeg meg helt i plassen. Og da bestemte vi oss for å forlate barna, dyrene og huset og flytte hit. Jeg følte at vi måtte gjøre det nå, før vi ble for gamle. Og det var som å komme hjem, sier Mary.

Godt tatt imot

Og selv om det er å strekke det langt, så vet Mary at hennes tippoldefar engang flyttet fra Nord-Norge til Tornedalen. Han het opprinnelig Salamonsen.

– Jeg har ikke forsket så mye på slekta, men kanskje han var herfra? Uansett så liker jeg manndalingene. De har tatt veldig godt imot oss. Det er som jeg har kjent dem hele livet, sier Mary.

Flytter etter

Foreløpig tjener campingvognen like utenfor kafeen som bolig for Mary og Ilkka. De har foreløpig valgt å beholde huset sitt i Över Torneå og barna er på 16 og 19 år og klarer seg godt selv. Og kanskje flytter de også etter.

– De har vært her en gang allerede og det kan godt hende at de også flytter hit. I så fall selger vi huset i Övertorneå og bosetter oss her, sier Mary.

Lokale råvarer

Hun har ingen erfaring fra kafédrift, men er selverklært matelsker. Hun har ambisjoner for spisestedet like ved E6.

– Vi ønsker i størst mulig grad lokale råvarer. Det er vanskelig å gjennomføre det 100 prosent, men i alle fall så mye som mulig. Nå har vi for eksempel fått inn kjekjøtt fra en lokal leverandør. Det er god mat, sier Mary, som har satt seg inn i norske mattradisjoner.

– I jula kokte jeg pinnekjøtt. Det har jeg aldri gjort før, ler Mary, som blant annet har pizza på menyen.

– Nå røk riktignok pizzaovnen fredag den 13. januar, selvfølgelig, men vi er snart oppe og går igjen med pizza, lover Mary.

Anleggsvirksomhet

For øyeblikket er det anleggsboom i Manndalen og Løkvoll. Byggingen av Nordnestunnelen og mudringen av havna gjør at det er hektisk aktivitet rundt hushjørnene til kafeen.

– Det er bra for businessen at det er mye anleggsfolk i området. Samtidig så går det an å se fram til man er ferdig med tunnelen også. Da får vi et litt ryddigere og roligere område her nede, sier Henrik Solberg ved Manndalen Sjøbuer.

Har manglet

Han er fornøyd med å ha fått kafédriften tilbake til området.

– Bygda har manglet et spisested ett og et halvt års tid nå. Så det er godt å ha det på plass igjen. Gjestene våre etterspør også et sted å spise, så for oss er det flott at Mary har startet opp.

Kafeen drives da også i samarbeid med Manndalen Sjøbuer. Mary bidrar litt til driften der også og Henrik hjelper til andre veien.

– Vi ønsker at dette skal bli en samlingsplass for lokalbefolkningen. Det behøver Manndalen. sier Mary.

Og trafikken på E6 er også en viktig kilde til besøkende for kafeen, som Mary ønsker å døpe om til Marys mat.

– Nå gjelder det bare å få skiltet ned hit, slik at folk som kjører E6 vet at det er en kafé her. Foreløpig har det ikke vært så enkelt å bli enige med Statens vegvesen, men vi gir oss ikke, sier Solberg.

KORT VEI: Etter å ha hatt 15 mil pendlervei i 10 år har Mary nå bare 15 skritt fra campingvognen til arbeidsplassen.
LOKAL MAT: Mary Jaako ønsker å servere mest mulig mat lagd av lokale råvarer i kafeen på Løkvoll.