I forrige ukes kommunestyremøte vedtok Nordreisa kommune å ta opp lån for å finansiere tilleggsregningen som kom på Halti II. Regningen på over 4.5 millioner kroner ble ikke gjort kjent for politikerne før på slutten av fjoråret, i forkant av desembermøtet.

– Når man ser på hele prosjektet i sin helhet er det ikke en veldig stor overskridelse, men det som er bekymringsverdig er at man får vite det så sent, sier nordreisaordfører Øyvind Evanger.

Kommunestyret fikk forklart fra driftsleder Dag Funderud at tilleggsregningen kom etter masseoppgjøret som gjøres helt til slutt. Videre har uklarheter i momsreglementet en del av skylden, fortalte han til politikerne.

– Noe å lære

KrF-politiker Tor-Arne Isaksen mente at et overforbruk på 4.5 millioner ikke er så ille når prosjektet har kostet nesten 90, men at det som er hårreisende er at det ikke er lagt inn en buffer i budsjettet for et slikt prosjekt.

– Der har vi virkelig noe å lære, sa han fra talerstolen.

Isaksen fikk støtte fra flere, blant annet fra Terje Olsen (H), som mente det er veldig synd man ikke har tatt høyde for dette.

– Det ene er jo at man vet så så store prosjekter kan ende med pluss eller minus, og bør ta rom for det, men det har ikke vært gjort i dette tilfellet. Det andre er at en del av ekstrakostnadene på lista, som høytalere og gulv på museet, burde man skaffet finansiering for når man bestemte at det skulle gjøres, sier han til Framtid i Nord.

Olsen reagerer også på at byggekomiteen i april fikk beskjed om at man ville komme i mål i balanse, når dette da viste seg å ikke være tilfelle.

– Man har nok en del å lære av denne saken til senere prosjekter. Spesielt med tanke på hvordan man håndterer det man kunne sett på forhånd, sier han.

Skal fortsatt ut av Robek

Siden Nordreisa er en Robek-kommune må alle låneopptak godkjennes av fylkesmannen, og det er dit saken nå går. Ordfører Evanger tror imidlertid det skal gå greit å få tatt opp lån til å dekke ekstrakostnadene.

– Det er alltid utfordringer, for til syvende og sist er det opp til fylkesmannen, men jeg tror vi får det godkjent, sier han. Planen er å være ute av Robek når man gjør opp regnskapet for 2017, altså på nyåret neste år. Ordføreren tror ikke Halti-regningen vil sette en stopper for det.

– Nei, ikke slik jeg ser det, sier han.

Til tross for at det nye bygget har skapt hodebry for politikerne, er ordføreren ikke i tvil om at gleden for at det er der er større.

– Hvis man ser på den totale investeringen finnes det ikke maken i hele Norges land - med så mye tilskudd utenfra som det vi har fått her. Over 50 prosent er dekket av eksterne midler, sier han.

– I tillegg er det jo fantastisk mye brukt. Det viser at det var et behov, så det er kjempebra, avslutter han.

IKKE FORNØYD: Kommunestyret i Nordreisa var ikke fornøyd med at de så sent fikk beskjed om at Halti II kom til å koste mer enn antatt. Arkivfoto Foto: Kjetil Nielsen Skog