Jan Arild Hansen i NVE Snøskredvarslingen oppfordrer folk å tilegne seg god kunnskap om snøskredfare.

Snart er det vinterferie og mange vil ta seg på tur i vinterkledde fjell. Toppturer og bratt skikjøring er blitt like vanlig som en skitur i marka, og stadig flere nordmenn oppsøker skredterreng. Men husker du å sjekke snøskredvarslet på varsom.no før du legger på tur, og hvordan er kunnskapen din om snøskredfare?

– Vinterferien er like om hjørnet, og mange skal ut på ski. Sett av litt tid til å lære mer om skredfare og hva skredvarselet kan gi av viktig informasjon i turplanleggingen, oppfordrer Jan Arild Hansen i NVE Snøskredvarslingen i en pressemelding.

– Folk mer bevisst

Flere enn tidligere bruker skredvarslingen varsom.no i planlegginga av fjellturen.

– Vår erfaring er at folk er blitt mer bevisst på snøskredfare og handler ut i fra de skredfarevurderingene som gis i varselet. Men vi kan aldri slå oss til ro, og målet er at ingen liv går tapt i snøskred. Veien mot målet er økt kunnskap og gode holdninger om man velger ferdsel i bratt terreng.

Faretegn

På varsom.no finner en snøskredskolen. Det er en kunnskapsbase der en kan lære mer om snøskred, men likevel kan nettstedet ikke fungere som en erstatning for mer tradisjonelle snøskredkurs i terrenget.

– Gjennom snøskredskolen på varsom.no kan en lære mer om hva som er snøskredterreng, hvordan gjøre skredfarevurdering og hvilke faretegn på skredfare en må se etter, sier Hansen.

Han forteller at på tur i skredterreng må en alltid ha med seg spade, søkestang og sender/mottaker. I snøskredkolen på varsom.no kan man lære å bruke sender/mottaker, og hva man bør gjøre dersom en skredulykke skulle inntreffe. Det er de første 15 minuttene etter at noen har blitt tatt av skred som er kritiske, og sannsynligheten til å bli funnet i livet synker dramatisk etter dette.

Må forstå faregradsnivåene

De fleste snøskredulykkene skjer når faregraden er satt til moderat (faregrad 2) eller betydelig (faregrad 3). Faregradskalaen beskriver sannsynligheten for skred over et større område, og som bruker er det viktig at en forstår hva de ulike faregradsnivåene faktisk innebærer.

– For eksempel krever ferdsel i skredterreng under moderat skredfare god kunnskap om trygge veivalg, hvor det i enkelte heng er lett å løse ut et skred som kan begrave en skiløper, sier Hansen.

– Man kan ikke ta gode vurderinger i skredterreng uten å kjenne til hva som gjør at et skred kan løsne. Skredproblemet er avgjørende for skredfaregraden. Skiløpere søker den fineste snøen for å sette sine spor, men dette er gjerne også i leområder hvor vinden legger den flotte puddersnøen, og hvor man også finner lagdelt snø med potensielt svake lag, legger han til.

Gode vurderinger

Ved hvert skredproblem følger det ferdselsråd som gir gode tips om hva man bør se etter for å finne skredproblemet, og ikke minst; hvordan man kan unngå det.

– Vi vil at en skal gjøre de gode vurderingene både før en begir seg ut i vinterfjellet, og underveis på tur. Bruk varsom.no som et verktøy i turplanlegginga, og også til å lære mer om snøskred, avslutter han.