FlyViking starter flyvninger 21. mars mellom Tromsø, Bodø og Hammerfest. Siden FlyViking startet billettsalget 15. februar har Widerøe satt ned sine priser.

Angående dette henviser Giæver til konkurranselov paragraf 11 og sier:

– Jeg har fått Norges største advokatfirma til å sjekke hva man kan gjøre. De kan ikke senke prisene ned på flybillettene, uten at de har senket andre priser. Da må de senke prisene på alle rutene, sier Giæver.

– Så du mener at det ikke er lov?

– Jeg kommenterer ikke – jeg bare registrerer hva som skjer.

Framtid i Nord har fått innsyn i brevet fra advokatfirmaet har sendt til Ola O. K. Giæver. Der står det at utgangspunktet er at selskaper står fritt til å fastsette prisene for tjenestene de tilbyr, men konkurranselov paragraf 11 fastsetter et forbud mot rovprising. Rovprising gjelder hvis et dominerende selskap på markedet etablerer en prisstrategi, der prisen blir satt til under kostpris for å eliminere konkurrenter, eller hindre at de etablerer seg på markedet. Det er denne paragrafen Giæver viser til, uten at han vil påstå om prisnedsettinga til Widerøe er lovlig eller ikke.

– Vi er godt innenfor

Widerøe er godt innenfor konkurranseloven paragraf 11, mener Silje Brandvoll, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Widerøe.

– Jeg kan forsikre om at vi er godt innenfor dette. Jeg vet det påstås at vi har senket priser på grunn av at FlyViking har lagt ut en rute. Men dette er ikke tilfelle, da det er en februar-kampanje. Denne februar-kampanjen la vi ut 15. februar. De som kjenner systemet og vet hvordan man legger inn priser, vet at det ikke er mulig å sette inn priser på noen timers varsel. Vi har ikke gjort noe som helst ekstra etter Ola kom inn, men vi kjørte i gang en kampanje vi har planlagt lenge. I nyttårskampanjen hadde vi priser Tromsø - Hammerfest på 650 én vei, på Black Friday-salget i november hadde vi priser helt nede i 450 kroner én vei, så dette er ikke noe nytt, sier Brandvoll til Framtid i Nord.

– Når det er sagt, så er det slik at når veldig mange seter blir tilgjengelig, går prisene nedover. Slik fungerer konkurranse. Hverken Ola eller andre må være overrasket over at det vil skjer, men jeg tenker at det er en fordel for alle, legger hun til.

Kommer med nye ruter

Ola O. K. Giæver planlegger å sette opp flere ruter mellom byer i Sør- og Nord-Norge. På Facebook har publiserte Giæver lørdag en liste med flere nye flyruter som han planlegger med selskapet FlyViking. Blant annet vil han å sette opp nye ruter fra Tromsø og Torp.

– På Facebook har vi publisert en liste med flyruter vi kan legge ut. Vi kommer til å legge inn noen ruter hver uke, og den første ruta kommer kanskje i neste uke. Vi legger inn noen nye flyruter for hver uke, sier han.

– Hvordan har responsen vært etter dere startet billettsalget?

– Det lurer hele Norge på, men det er ganske enkelt. Hvis du går på butikken i bygda og du vet at du må betale femti kroner for melkepakken, også plutselig kommer det en ny butikk som selger melkepakken for 25 kroner. Da er vel svaret gitt, svarer Giæver.

Denne helga er ansatte i FlyViking samlet på kurs på Lyngseidet gjestegård.

– Akkurat nå holder tjuefem ansatte på å prøve uniformene. Gjestegården er et perfekt sted og Lyngseidet er perfekt, sier han.

På bildet er Ola O. K. Giæver sammen med to ansatte i FlyViking på kurs i Lyngen. Foto: Privat
FlyViking kan starte opp noen av disse flyrutene. Foto: Privat