Aurora Spirit får fredag formiddag besøk av to statsråder.

Både EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen og næringsminister Monica Mæland ønsker å tilegne seg mer informasjon om verdens nordligste destilleri, som ligger på Årøybukthøyden ei mil fra Lyngseidet.

- Jeg har lite informasjon om hva som er bakgrunnen for besøket, sier daglig leder Tor Petter W. Christensen.

Utfordring med logistikk

- Hva blir ditt budskap til de to Høyre-statsrådene?

- Jeg vil fokusere på våre utfordringer i alkoholbransjen, og spesielt på logistikken. Varene må først til Oslo før de kan sendes videre til vinmonopolutsalg.

- Besøket er en anerkjennelse for bedriften?

- Helt klart. Dette er ei kjempesak for Aurora Spirit, sier Tor Petter W. Christensen.

Nordkalottens Grensetjeneste

Utenriksdepartementet har ennå ikke det endelige programmet klart, men bekrefter at to statsråder skal til Aurora Spirit.

Frank Bakke-Jensen, som også er nordisk samarbeidsminister, møter senere på fredag blant andre Riitta Leinonen fra Nordkalottens Grensetjeneste. Tjenesten jobber med å støtte lokalt næringsliv, som satser på tvers av landegrensene i nord. I tillegg jobber grensetjenesten med å fjerne grensehindre mellom Norge, Sverige og Finland.

Formidler informasjon

Kommunikasjonsrådgiver i UD, Siri R. Svendsen, opplyser Nordkalottens grensetjeneste støttes økonomisk av Nordisk ministerråd, og er sakkyndig innenfor grenseproblematikk. De formidler informasjon og gir råd til privatpersoner, foretak og organisasjoner som driver virksomhet over landegrensene mellom Finland/Sverige og Finland/ Norge.

Tjenesten samarbeider tett med Grensehinderrådet, og har kontor i Skibotn og Torneå i Finland.

- Et eksempel på grenseoverskridende nordisk samarbeid er opprettelsen av snøskuterløyper på Nordkalotten og utvikling av bærekraftig reiseliv på tvers av Nordkalotten. Det er flere lokale reiselivsaktører i Lyngen-området som jobber på tvers av landegrensene. Bakke-Jensen vil møte flere av disse i løpet av fredagen, forteller Siri R. Svendsen i UD.