I dag ble det klart at Stortingsflertallet velger å tvangssammenslå i alt 13 kommuner. Det betyr at antallet kommuner etter kommunereformen kommer ned på 358 når man tar med de kommunesammenslåingene som har skjedd helt frivillig.

Kvænangen var én av kommunene i Troms som sterkt ble anbefalt sammenslått - og da med Alta og eventuelt Loppa - da Fylkesmannen i Troms la fram sin anbefaling om ny kommunestruktur i september.

Ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) hadde imidlertid regnet med å slippe tvangsekteskap med altaværingene.

- Det er fornuftig å ikke tvangssammenslå Kvænangen med noen med de avstandene vi har her i Nord-Troms. Det har vi sagt hele tiden og jeg hadde ikke regnet med at ville bli tvunget til det ved denne korsveien, selv om Fylkesmannen har anbefalt det, sier Mevik.

Fylkesmannen mente i september at Kvænangen ikke har nok bærekraft til å stå alene i fremtiden. Ordfører Mevik underslår ikke at det er utfordringer for små kommuner som hans egen.

- Det går på strukturering rundt særlig de minste kommunene. Det trenger ikke være sammenslåing, men bedre systemer og bedre digitalisering av kommunene. Per i dag så gjøres alt basert på at alle kommuner har enorme administrative krefter, sier Mevik.