Budsjettet til Storfjord for 2016 viser nemlig at kommunen har et overskudd på hele 11,3 millioner. Ordfører Knut Jentoft forteller at den høye summen kom som en overraskelse på flere.

- Vi visste jo at det ville bli et overskudd i 2016, men at det ville bli så høyt var en overraskelse. Økonomisjefen trodde først det var feil, men vi fant ingen feil i regnskapet og måtte vel bare innse at det stemte, ler Jentoft.

I år er det er første gangen Storfjord har klart å holde fristen med å sende inn regnskapet til revisjon 15. februar.

- Økonomiavdelingen i kommunen har virkelig stått på og for første gang klart å få det ferdig i tide, så nå blir det kake!

Forsiktig pengebruk

Grunnen til at Storfjord nå går med et millionoverskudd skyldes nøkternhet og at det har vært lite bruk av vikarer.

- Vi er veldig fornøyde med dette. Mesteparten av overskuddet kommer at vi fikk en bedre pensjonsinnbetalingen enn vi hadde ventet, i tillegg har vi hatt flere langvarige sykemeldinger og i disse stillingene har det ikke blitt satt inn vikarer, så her har noen måttet jobbe mer. Vi har også vært forsiktige med bruken av penger og ikke på død og liv tømt budsjettkontoen, forklarer Jentoft.

Ute av ROBEK

I august 2016 kunne fylkesmannen i Troms opplyse om at Storfjord kommune nå er ute av ROBEK-lista, etter mange år med statlig godkjenning for å oppta lån eller for å inngå langsiktige leieavtaler. Nå er dette historie.

- Grunnlaget for at vi nå har et overskudd ble lagt av det forrige kommunestyret og administasjon.  Så har vi  fulgt dette opp og videreførte det. Det er mange som har samarbeidet over lang tid for å få dette tilog jeg skal ikke ha æren.

Vil spare pengene

Mesteparten av overskuddet vil nå bli satt i fond, slik at kommunen har penger om det skulle oppstå uforutsette utgifter. Det vil med andre ord ikke bli noen løssluppen pengebruk framover.

- Vi må spare og har til nå hatt for lite oppsparte midler, så det er ingen grunn til å tro at det vil noen løssluppen pengebruk – vi må fortsette å snu på skillingen også i framtida, poengterer ordføreren.

Resultat av god styring

Kommunestyrerepresentant for Frp, Sten Nystad, er svært glad for overskuddet i kommunen. Han mener i likhet med ordføreren at æren skal deles på mange.

- Et helt fantastisk overskudd! Dette er et resultat av god styring fra administrasjon og politikerne. Vi har brukt pengene vi har til rådighet godt og ikke ukritisk, noe både administrasjonen og de ansatte i kommunen har bidratt for å få dette til. Samtidig har vi ikke blitt sulteforet som før, men vi har blitt hørt og regjeringens kommunale overføringer har vært gode, sier Nystad.

Aldri hatt liknende

Stein Nystad har møtt i kommunestyre i Storfjord siden 2003, og har aldri vært vitne til et overskudd i kommunen av en slik størrelse, som det som ble framlagt onsdag.

- Så vidt meg bekjent har Storfjord har aldri hatt et slikt overskudd! Kommunen kommet seg ut av ROBEK-lista i 2016 og året etter har vi et rekordoverskudd.  Det er en betryggelse og viserat man gjør rette tingene, samtidig skal vi ikke glemme at vi fremdeles har flere utfordringer, sier Nystad.

FORNØYD: Ordfører Knut Jentoft (TL) i Storfjord. Foto: Torbjørn O. Karlsen
Kommunestyrerepresentant for FrP, Sten Nylund, er svært glad for overskuddet i kommunen. Han mener i likhet med ordføreren at æren skal deles på mange. Foto: Arkiv