Fra og med onsdag 22. februar klokken 12.00 ble den nye samarbeidsavtalen mellom Skjervøy kommune og Nordreisa kommune satt i gang. Den innebærer at Nordreisa kommune tar over ansvaret for legevaktstelefonen.

Det var ordfører Øyvind Evanger (Ap) i Nordreisa kommune som fikk æren av å klippe snora.

- Vi erklærer den nye legevaktsavtalen for åpnet. Vi gratulerer! sa Evanger da han klippet snora.

Forskjellen med det nye systemet for publikum er at Nordreisa overtar telefontjenesten. Hvis vaktsykepleieren mener det er nødvendig med oppfølgning blir vakthavende lege på Skjervøy kontaktet direkte, og i noen tilfeller blir også vaktsykepleier på Skjervøy kontaktet. Vaktsykepleieren i Nordreisa vil også bestille ambulanse ved telefonhenvendelser, dersom det er behov.

Et viktig tilbud

Skjervøy kommune kunne valgt å heller inngå en avtale med Tromsø, men istedenfor har Nordreisa og Skjervøy fått til et interkommunalt samarbeid om legevakttelefonen. Kommuneoverlege Øyvind Roarsen i Nordreisa, mener det er en fordel å ha mer lokale legevakttelefonordninger, da sykepleierne enklere kan bli kjent med pasientene.

– De sykepleierne som kjenner pasientene best får best oversikt, og denne kompetansen kan de ikke ha i Tromsø, sier han.

– Våre sykepleiere vil bli kjent med befolkninga på Skjervøy etterhvert, legger rådmann Anne-Marie Gaino til.

Bedre ordning med sykepleiere

Samtidig med den nye ordninga, fikk Nordreisa kommune også en egen sykepleier på vakt sammen med legevakta.

– I den vanlige arbeidstida på dagtid blir det ingen endring. Da er det sykepleierne på laboratoriet som betjener legevakttelefonen. Men i det gamle systemet var det sykepleieren på sykehjemmet som betjente legevaktstelefonen på ettermiddag- og kveldstid, ga beskjed videre til legen og bisto ved behov. Fra nå vil det være en egen sykepleier som betjener legevakttelefonen og vakthavende lege om ettermiddag og kvelden,  noe som er veldig bra, sier Roarsen.

Det betyr at sykepleierne på sykehjemmet ikke lenger skal ta imot henvendelser på legevakttelefonen om ettermiddagen og kvelden, men bare trenger å ha ansvar for dette om natta.

– Dette er en kvalitetssikring og en stor utvidelse av servicetilbudet, sier Roarsen.

Ordfører Øyvind Evanger (Ap) klippet snora for å markere den åpninga av den nye ordninga. Foto: SIRI BERGSET ELVESTAD
Ordføreren forsøkte å ringe inn til legevakta fra Nordreisa etter linjene også var åpnet fra Skjervøy. Han fikk svar. Foto: SIRI BERGSET ELVESTAD
Ordførerkjedet måtte på for anledninga. Foto: SIRI BERGSET ELVESTAD