Narvikfirmaet som hadde ansvaret for byggingen av den nye traseen på fylkesvei 866 gikk konkurs tirsdag og dermed stoppet alt arbeidet på nye Langbakken opp.

– Ja, der skjer det ingenting. Entreprenøren er borte fra området, sier prosjektleder Eirin Anne Blix i Statens vegvesen.

Fare for firmaer?

Skjervøy-ordfører Ørjan Albrigtsen sier at han ikke hadde noen forvarsler om at det var problemer i Langbakken. Nå er han redd lokale bedrifter kan bli skadelidende.

– Ja, det er jeg bekymret for. Jeg føler med de lokale entreprenørene og håper at de ikke har for mye utestående.

Etter det Framtid i Nord kjenner til er det flere lokale bedrifter som har penger utestående hos Elvenes Maskin.

– Jeg håper bare at det ikke er noen som taper så mye penger at det er fare for bedrifter, sier Albrigtsen.

Utbedringen av Langbakken har vært etterlengtet på Skjervøy. Nå er utsettelser uunngåelig på veien, som etter planen skal stå ferdig i desember.

– Det er klart det er trist med en utsettelse. Men det er lite vi kan gjøre med det nå. Jeg regner med det blir juristmat, sier Albrigtsen.

Fortest mulig

– Tror du det blir lengre utsettelse av veibyggingen?

– Nei, jeg tror egentlig ikke det. Man har kommet godt i gang og har gjort mye, og da regner jeg med alle parter er innstilt på at arbeidet tas opp fortest mulig igjen og får veien ferdigstilt, sier Albrigtsen.

Eirin Anne Blix sier at de ikke har full oversikt i saken per onsdag ettermiddag.

– Det er en fylkeskommunal vei og vi skal ha møte med fylkeskommunen på fredag. Etter det møtet vet vi mer, sier Blix.

Hun legger ikke skjul på at det ikke er spesielt heldig at man får en konkurs midt i veibyggingen.

– Det er ikke heldig i det hele tatt. Det betyr ekstraarbeid for oss og det betyr også forsinkelser i veiarbeidet, sier Blix.

Flere måneder?

Regionveisjef Torbjørn Naimak erkjenner at Langbakken kan bli flere måneder forsinket.

– Det kommer an på om det må en ny anbudsrunde til. En slik prosess tar måneder å gjennomføre. Men når det er en konkurs, så er det spilleregler som må følges. Det må vi bare håndtere. Det er ikke den første konkursen vi får i fanget og heller ikke den siste.

60 mill. i gjeld

I en pressemelding som avisen Fremover referer til, sier styreleder Pål Iver Skogvold at konkursen i Elvenes Maskin ikke påvirker driften i søsterselskapet Taraldsvik Maskin AS.

– Det står fortsatt fjellstøtt. Vi vil gjennom forhandlinger forsøke å ta over og videreføre deler av aktivitetene fra Elvenes til Taraldsvik Maskin, sier Skogvold, uten å spesifikt gå inn på situasjonen på Skjervøy.

Ifølge pressemeldingen var det store tap på prosjekter i Tromsø som tok knekken på selskapet – som hadde en samlet gjeld på 60 millioner kroner.

Torbjørn Naimak bedyrer at de ikke visste at en konkurs nærmet seg.

– Men burde hele situasjonen i Langbakken vært unngått?

– Nå er det sånn at vi sjekker egenkapital og omsetning når vi inngår avtaler. Det går jeg ut ifra at vi har gjort her også. Hvis kriteriene oppfylles, så må vi ha en grunn til å se bort ifra selskaper. Ellers risikerer vi erstatningskrav. Vi opererer i et åpent marked og må være profesjonelle. Noen ganger kan man oppdage at det er et eller annet, men dette avhenger jo av kreditorene. En konkurs kan også komme brått. Så nå får vi takle det herfra, sier Naimak.

BLIR FORSINKET: Regionveisjef Torbjørn Naimak sier det blir forsinkelser i Langbakken. Men foreløpig har man ikke oversikt over hvor store forsinkelser det blir. Foto: Ronald Johansen/iTromsø Foto: Ronald Johansen