Enheten for sterilforsyning ved UNN har vært under ombygging det siste halvåret. Oppgaver som rengjøring, desinfisering og sterilisering av kirurgiske instrumenter og annet utstyr er kritiske for operasjonsavdelinga, poliklinikkene og sengepostene ved UNN, skriver iTromsø.

Nå er dette arbeidet styrket, ifølge avdelingsleder ved anestesi- og operasjonsavdelingen og seksjonsleder ved sterilforsyning og spesialrenhold ved sykehuset.

– Sterilforsyningen sørger for at vi ikke påfører pasienter infeksjoner under operasjoner, behandling og andre prosedyrer. Sterilforsyningen er nå landets mest moderne, uttaler leder av anestesi- og operasjonsavdelingen, Snorre Manskow Sollid.

Ny teknologi

Sollid mener at totalpakken sterilforsyningen tilbyr er unik i norsk sammenheng, noe han forklarer på følgende måte:

– Vi har den nyeste teknologien tilgjengelig, og sporingssystemer som er det mest moderne på markedet. Logistikken er også bedre.

– Oppgavene er i større grad automatiserte enn tidligere, sier avdelingslederen – og viser til forsyningens fire «turbovaskemaskiner», med automatisk inn- og utlasting av instrumenter.

Samlet på ett sted

Denne jobben ble tidligere gjort i operasjonsavdelingen, som nå har større arealer tilgjengelig.

– Tidligere sto mye av utstyret spredt rundt omkring, mens det nå er samlet på ett sted. Standardiserte prosesser, at alle oppgavene utføres av det samme personellet, bidrar også til større faglig kompetanse, mener han.

Den nye sterilforsyningen har også større heiskapasitet enn tidligere, som gjør at det økte volumet av instrumenter som skal håndteres etter åpningen av den nye A-fløya er ivaretatt allerede.

Fagområde i vekst

Avdelingslederen roser de ansatte, som har vært utsatt for større utfordringer i arbeidet i perioden med ombygging.

– Dette er et fagområde som har vokst kraftig, med en personalgruppe som har vært veldig endringsvillige. Dette har vært avgjørende for å få gjennomført de nødvendige endringene. Vi snakker om et tredvetalls instrumentassistenter som har måttet drifte for full maskin, selv om vi har drevet med ombygging, avslutter Sollid.