- Kaoset i sametinget har gjort at plenum siden september i fjor ikke har behandlet mer enn én eneste politisk sak, budsjettet i desember. Det er mer enn pinlig, sier Aud Marthinsen, gruppeleder for FrP på Sametinget.

Aud Marthinsens Sametingskollega, Henrik Olsen (NSR), var selv en av de som måtte gå da Norske Samers Riksforbund ble kastet ut av Sametingsrådet og Arbeiderpartiet, Høyre og Árja inngikk samarbeid og overtok styringen av Sametinget.

- Hennes påstander er ikke riktige om at det ikke har blitt behandlet saker på et halvt år. Det stemmer at det bare har vært budsjettet siden september, men jeg var med i Sametingsrådet som ble skiftet ut i desember og vi var veldig opptatte av å fremme mange politiske saker til plenum. Dette fordi det er viktig at organet for behandle alle viktige saker og at man har en bredest mulig oppslutning rundt disse, sier Henrik Olsen til Framtid i Nord.

Han sier videre at i mange tilfeller var det så mange saker i kø at Sametingets plenum ikke hadde plass til å behandle alle. Samtidig understreker han at FrP sin gruppe på Sametinget støttet utkastelsen av NRS og var med på at AP, H og Árja overtok ledelsen.

- Med å kaste det sittende rådet, støttet Frp og Marthinsen forslaget at det var viktigere å samle et nytt Sametingsråd og gjøre alle nyvalgene, og dermed pådra Sametinget alle kostnadene knyttet til dette. Derfor ble ikke sakene som var meldt behandlet da. Hun var med på og støttet dette opplegget og nå representerer hun posisjon og ikke opposisjonen, sier Olsen.

Vibeke Larsen ble valgt til ny Sametingspresident, etter at tidligere den tidligere presidenten Aili Keskitalo trakk seg i begynnelsen av desember i fjor på grunn av mistillit.

NSR har nå fremmet et forslag om nyvalg av blant annet plenumsledelse og mener at man i desember fulgte man ikke Sametingets retningslinjer.

- Derfor ber vi nå om nyvalg, slik at valget gjøres i samsvar med våre egne retningslinjer. Dette har med Sametingets troverdighet å gjøre.

Olsen tror at det vil ta lang tid før Sametinget vil gå tilbake til normalen og vanlig drift igjen.

- Det er et politisk kaos og jeg tror uoversiktligheten vil vedvare til neste valg, som følge av at vi ikke vet hva det sittende rådet har som politisk grunnlag.

LES LEDEREN: Amatørskapen nådde sitt klimaks

I likhet med Marthinsen er han skuffet over at det til neste samling er meldt inn kun tre saker til plenum.

- Det syns vi er veldig dårlig og det nye rådet sa at skulle bli en helt ny politisk kurs. Vi skulle gjerne behandlet egne flere saker, men det har ikke blitt fremmet flere. Jeg er skuffet, da jeg vel at Sametinget både har mer kapasitet og at ved normale tilstander ville være flere saker.