Nordreisa sogn har hatt en prestestilling stående ubesatt i rundt ett år. Nå har menighetsrådet valgt å ta inn setningen «Kvinner oppfordres til å søke» inn i stillingsannonsen. Det har ikke skjedd før i Nord-Troms.

– Nei, samtlige menighetsråd i Nord-Troms har til nå reservert seg mot det. Så dette er første gang det skjer, sier Hunsdal.

Normalisering

Det var Nordlys som først omtalte saken om det historiske vedtaket i menighetsrådet. Flertallet for å søke etter kvinnelig prest var på 4–2 i rådet.

– Hvorfor velger dere å søke etter kvinnelig prest nå?

– Flertallet i menighetsrådet i Nordreisa mener at det er på tide at man får en normalisering på dette området også i Nord-Troms. «Kirken for alle»-listen har hatt flertallet i menighetsrådet i syv år og nå følte vi det var på tide å gjøre dette. Vi ønsker selvsagt kvinner velkomne som prester på lik linje med menn, sier Hunsdal.

Risikerer prestemangel

Hunsdal håper at de klarer å få en kvinnelig prest til Nordreisa nå.

– Av dem som utdanner seg til prest nå så er det et flertall av kvinner. Som sagt har stillingen stått ledig i ett år og vi kan jo risikere prestemangel hvis vi ikke gjør noe, sier Hunsdal.

Hans Erik Schjøth har varslet at han gir seg som prost i Nord-Troms. Én av årsakene til at han nå søker på domproststillingen i Tromsø er uenighetene mellom konservative og mer liberale krefter i Nord-Troms-kirken – sist nå når det gjelder likekjønnet vigsel.

Han legger ikke skjul på at det er enklere å gjøre det i Nordreisa enn i enkelte andre deler av Nord-Troms.

– Nordreisa sogn er litt mer liberal enn enkelte andre steder?

– Det blir vel ikke feil å si det, uten at jeg kjenner til forholdene andre steder i Nord-Troms. Men en ny prest vil kun trenge å forholde seg til Nordreisa. Det vil bli enklere for henne.

Overkommelig

Hunsdal legger imidlertid ikke skjul på at en kvinnelig prest likevel må regne med litt motbør også i Nordreisa.

– Ja, hun vil nok møte en del negative holdninger enkelte steder. Men det vil jeg tro er overkommelig. Jeg tror en kvinnelig prest vil bli tatt godt imot i sognet, sier han og fortsetter:

– Jeg syns det er forsvarlig å invitere kvinner til å søke. Så håper jeg at vi får søkere. Det viktigste er jo at vi får en prest, sier Hunsdal.