Fredag sto skuespiller Gørild Mauseth på Halti kulturscene for å fortelle om og vise fram den nye dokumentaren. Mauseth forteller at filmen handler om reisen hun har tatt både fysisk fra Norge til Vladivostok hvor hun skulle spille Karenina på et teater der på et språk hun ikke kan, men også reisen hun gjorde som skuespiller for å lære seg Karenina å kjenne.

Skuespilleren holdt også en introduksjon hvor hun ikke bare snakket om hvordan filmen ble til, men også litt om historien sin. Hvorfor hun ble skuespiller, og hvordan oppveksten kunne brukes til å spille Karenina på en mer autentisk måte.

– Denne filmen var ikke min ide, det var Tommaso, mannen min, sier Mauseth og forklarer hvordan mannen fikk henne til å bli med på ideen.

– Tommaso sa at du må legge Norge og folkene der bak deg, og finne det ekte Russland og folkene der.

Store navn

Det er Liam Neeson som gestalter Tolstoj i filmen, han fungerer som en voiceover. Og Mauseth er stolt og takknemlig for at han ville ta oppdraget, men han ville i utgangspunktet ikke gjøre jobben før hun fortalte at at han skulle ha stemmen til Tolstoj

– Mener du at jeg skal være Tolstoj? Om du vil at jeg skal spille han, så gjør jeg det, forteller hun om samtalen med Neeson.

Av andre kjente navn som har arbeidet på filmen, har blant annet Philip Glass vært komponist.

Fornøyd kinosjef og publikum

–Jeg er så fornøyd, det varmer om hjertet og det var en stor opplevelse å få Gøril hit, sier kinosjef Herdis Lindbom.

-Jeg måtte få filmen hit, den er så vakker, den tar opp sterke temaer  som liv, død og de sterkeste følelsene mennesket har, sier kinosjefen, og forteller at filmen vil bli satt opp på et senere tidspunkt, sannsynligvis i rundt påsken.

Publikum var også veldig fornøyde med filmen, hvor flere takket Mauseth for filmen etter visningen. Flere satt igjen tankefulle etter filmen.

–Den var virkelig tankevekkende, den tar opp noen virkelig sterke temaer, sier publikummer Inge Nilsen.

Viktig møte

Skuespilleren mener det er viktig at hun kan dra rundt til mindre plasser for å vise filmen selv.

–Vi vil gi de aller minste et kulturelt møte, sier Mauseth og mener hun på denne måten virkelig får se hvem de lager filmen for, og håper folk setter pris på filmen.

Mauseth sier at mye av filmen ble finansiert blant annet ved hjelp av bidrag fra privatpersoner, de hadde satt opp en side der folk kunne gå inn og støtte prosjektet.

–Vi kjørte gjennom Russland med elendig nett og lastet opp videosnutter til de som hadde støttet prosjektet, sier skuespilleren,

Hun forteller at hun plutselig ble kastet inn i produsentrollen for filmen. Produsenten de i utgangspunktet hadde med på laget, fikk ny jobb to uker før innspillingen skulle starte. stillingen gjorde at han ikke kunne jobbe med private filminnspillinger og Mauseth ble kastet inn i rollen som pengeinnsamler for filmen.

–Det er nyttig med en stor familie når man ber om penger, jeg har 48 søskenbarn, så det har hjulpet, Tommaso har ikke like stor familie, han har bare 42 søskenbarn, sier hun lattermildt.

Berømmer crewet

Hun berømmer crewet og forteller at de har hatt en av de beste klipperne i verden med på filmen. Og forteller at regissøren Tommaso har hjulpet med å se på materialet med friske øyner.

–Tommaso har prøvd å legge inn det han har lært fra sitt eget liv, og Tolstoj for å flette det inn i filmen. Den hadde nok ikke sett slik ut om det hadde vært en nordmann som hadde regi.

Mauseth er også glad for at hun kunne ha premieren fra hjemplassen sin i Kjøllefjord, og er fornøyd med at den ikke ble vist i Oslo først.