I desember slapp Balsfjord-artisten og visesangeren Trine Strand singelen Mor Gustava. Det er en sang om hennes kvenske tippoldemor, Gustava, som i barneårene vandret fra Rovaniemi til Norge sammen med familien sin på grunn av hungersnød. Den kvenske historien har gjort et sterkt inntrykk på artisten.

- Mor Gustava kom til et land hvor hun ble fratatt sitt språk og sin kultur. Hun fikk ikke lov til å være den hun var. Min sang om henne skal løfte den kvenske historien, og ikke minst språket, som står i fare for å dø ut, sa Strand til iTromsø i november.

I sangen har hun derfor gjort et bevisst språkgrep, ved å ha refrenget på kvensk: «Ko lähet rakas lapsi, älä koskhaan unoha kotisi».

– Dette er det beste og mest nære jeg har gjort.

Kommer til Halti

Nå er endelig musikkvideoen klar. Den skal vises på Halti kulturscene førstkommende torsdag. Musikkvideoen er produsert av Ørjan Bertelsen, og med seg har han Isabell Taknes fra Kåfjord i rollen "Mor Gustava".

Itillegg til premierevisningen får Halti-publikummet oppleve en minikonsert med Trine Strand, samt kunstutstillingen Alle har en mor Gustava, som har blitt til etter at akvarellkunstner Sigmund Lindgård fra Tromsø lot seg inspirere av låta, skriver Halti Kvenkultursenetr IKS i en pressemelding.

Daglig leder på kvenkultursenteret, Pål Vegard Eriksen, synes det Strand har fått til med Mor Gustava er kjempespennende.

- Hun viser at det går an å ta inn både kvensk språk og historie i en profesjonell og moderne musikkutgivelse, og nå kommer enda en tilhørende musikkvideo. Det er helt strålende. Det er også morsomt at sangen allerede har skapt ringvirkninger, som ved at en kunstner har latt seg inspirere og laget en kunstutstilling.

Visesangeren Trine Strand er fra Balsfjord. I desember slapp hun singelen Mor Gustava, og torsdag har musikkvideoen urpremiere på Halti kulturscene. Foto: Rune Strand
Pål Vegard Eriksen, daglig leder ved Halti kvenkultursenter IKS, synes låten til Trine Strand er spennende. - Hun viser at det går an å ta inn både kvensk språk og historie i en profesjonell og moderne musikkutgivelse, og nå kommer enda en tilhørende musikkvideo. Det er helt strålende, sier Eriksen. Foto: Johanne Pettersen Elvestad