Hansen forteller at selv om det ikke var så langt til fjells, var det en krevende aksjon.

-Skredet hadde gått i en V-dal, og det kan være en terrengfelle, så man må være trygg på området før man går inn, sier Hansen og forteller at det først må gjøres en vurdering i forkant før man kan slippe redningsmannskapet til for å hente ut savnede.

-Vi sender inn folk som har kompetanse på å vurdere skredfare, den viktige jobben der er å klarere egensikkerhet før innsats.

Lokalisert kjapt

Selv om det ble sendt inn redningshunder til aksjonen, ble de parkert når de ankom raset. De involverte i raset hadde skredsøkere på seg, så de ble lokalisert fort. Og to av personene som var involvert i raset hjalp til med utgraving, sikkerhet og utgraving.

-Det var et lite område, så vi hadde en tett organisering på innsatsen. En annen utfordring vi hadde var at man står oppå en elv.

-Vi hadde samtidig en del av mannskapet på fagkurs skred, så det var en stor operativ slagkraftig enhet, sier Hansen og forteller at de fikk raskt med sitt eget mannskap og andre som deltok på kurset. Han mener det var bra at de deltok i redningsarbeidet, men ikke avgjørende for aksjonen.

Ber publikum om å melde

-Tidligere på dagen var det et følge på ni personer som var i Kvalvikdalen, og to personer ble tatt, sier Hansen og forteller at de ble berget ut uten hjelp fra andre, men at det fort kunne ha utløst en aksjon. Han sier det er viktig at publikum melder fra om ras til politiet selv om det ikke er noen som er tatt, for å unngå unødige utrykkinger.

Han forteller at man bør være varsom i terrenget med det snødekke som er i fjellene nå, og at man finner informasjon om snøskredfare på varsom.no.

Uvurdelig støtte

-Det vi ser i etterkant av aksjonen er den utrolige støtten vi får fra Bell-helikoptrene, uten den støtten vil denne typen redningsaksjoner bli vanskeligere, sier Hansen.

Faglederen er veldig fornøyd med at de fikk hjelp fra Norsk Folkehjelp Lenangen under aksjonen og mener de i det store og hele gav en god redningstjeneste på torsdagen.

-I ettertid har vi sett at den lokale beredskapen fra Lyngen har vært på topp, og det er betryggende å vite vi har gode ressurser lokalt for å gjennomføre slike aksjoner.