Filmen skulle i hovedsak spilles inn andre steder, av praktiske årsaker. Men det hele endret seg da flere titalls frivillige stilte opp for å hjelpe til.

Det er deilig å være her i Lyngen å spille. Det er så fint å komme hit når det er så utrolig mange som ønsker å hjelpe til. Frivillige har stått på siden klokken 06:30 torsdags morgen, med både måking av snø og andre praktiske ting. Rett og slett herlig, sier Horn, og legger til at han syntes de har vært veldig heldige med været.

Brutale krefter

Filmteamet har fått kjenne på alt fra -25 grader til +3 grader, noe som har vært veldig positivt med tanke på variasjon.

Dette gjenspeiler de brutale kreftene i naturen, og det gir også filmen ett ekstra spennende moment. Det første jeg tenker på når jeg hører Lyngen er selvsagt den ville og vakre naturen, sier Horn.

Harald Zwart (regissør), Veslemøy Ruud Zwart (produsent), Silje Paulsen (script) og Petter Holmsen (casting ansvarlig og regissørassistent) er alle enige i at det var den beste avgjørelsen å gjennomføre store deler av filmen i Lyngen.

Jeg leste boken om Jan Baalsrud og fant fort ut at historien var annerledes enn i filmen Ni Liv. Boken var Jan Baalsrud selv veldig glad i, fordi det ikke var han som var helten, men alle de som hjalp han på veien, sier Veslemøy, og legger til at de har vært i dialog med flere som kjente Baalsrud.

Overveldende støtte

Vi var først usikre på om vi skulle filme i Lyngen eller ikke, i og med at det var litt problemer med overnattingsmuligheter blant annet. Men etter ett par telefoner til folk i Lyngen, så viste det seg at det ikke var noe som helst problem å få organisert både overnatting og mat for disse to ukene som vi har trengt, samt praktiske ting rundt selve innspillingen. Det var overveldende hvor mange som støttet oss og som ville hjelpe. Da var det jo rett og slett bare å kjøre på, sier Harald.

Produsentene har prøvd så godt det lar seg gjøre å følge den faktiske ruten som Jan Baalsrud hadde, selv om de til tider har vært nødt til å finne på kreative løsninger for å få ting til å gå opp.

Vi har pratet med folk som kjente til den ekte historien, for å spørre dem om godkjenning for de løsningene vi har måtte ta av praktiske årsaker, sier Harald.

Hele produksjonen ønsker å rette en stor takk til alle frivillige som har hjulpet til under innspillingen, samt alle involverte som har gjort det mulig å lage filmen. «Den 12. mann» har premiere til høsten.