Regjeringen har nylig lagt fram pliktmeldingen som foreslår å avvikle pliktsystemet for torsketrålerne mot en kompensasjon på 100 millioner kroner fra næringen. Regjeringen mener pliktene er et utdatert næringspolitisk virkemiddel, og de tror forslaget vil bidra til å styrke næringens konkurransekraft og omstillingsevne.

Fiskeriminister Per Sandberg sier forslaget er et tiltak som vil komme kystsamfunnene til gode, og at pengene kan brukes til omstillingstiltak.

- Og at kystfiskerne får mer kvote vil føre til at det kommer råstoff til flere steder, sier han i en pressemelding.

Ekstraordinært møte

Skjervøyordfører Ørjan Albrigtsen er langt fra positiv til regjeringens forslag, og ser svært alvorlig på saken. Det kan nemlig få store konsekvenser for Skjervøy dersom Nergård, som har plikt til kommunen, slipper alle sine forpliktelser, og det for 2-4 millioner.

Det føler han er såpass alvorlig at han innkaller formannskapet til et ekstraordinært møte, der politikerne skal diskutere saken og komme fram til en strategi for hva de skal gjøre videre.

- Det er en betydelig mengde fisk som skal frigjøres. Det blir helt feil at Nergård skal slippe alle sine forpliktelser for en så liten sum - jeg klarer ikke forstå at det har rot i virkeligheten, sier Albrigtsen.

- Vil forsvinne

Dersom regjeringens forslag går gjennom vil trålråstoffet som har tilbudsplikt til tilgodesette bedrifter forsvinne for alltid, påpeker Albrigtsen.

- Dette råstoffet er ment å sikre landindustrien, helårlige arbeidsplasser og aktiviteter i de delene av året kystflåten leverer lite, sier han.

Skjervøy kommune har skrevet et høringssvar til saken, og sier klart fra at de mener tilbudsplikten heller må strammes inn over tid.

- Slik kan man også oppnå det som var intensjonene med det. Man må også se på muligheter for å legge til rette for at trålerne kan levere mer fersk fisk.