Nordreisa kommune har fattet vedtak om full skoleuke for 5. trinn. Tidligere har 5. klassingene ved Storslett skole hatt fri hver onsdag, men dette blir det nå slutt på.

Ordfører Øyvind Evanger (Ap) forteller at skoletrinnet har hatt fri hver onsdag i omtrent 10 år.

– Skoledag på onsdagene har vært et ønske fra foreldrene i lang tid, sier Evanger.

– Det har vært et gnagsår, legger Rune Benonisen til. Han er leder av FAU på Storslett.

Evanger forteller at det tidligere har vært vanskelig å prioritere denne skoledagen, på grunn av økonomien til Nordreisa kommune.

Styrking av samholdet

Onsdagene skal bli brukt til å styrke basisfagene; matte, norsk og engelsk – og i tillegg vil det bli én time med kulturskole og to timer med uteskole. Hensikten med kulturskolen og uteskolen er at elevene skal bygge gode relasjoner.

Inspektør Siri Ytterstad og rektor Stein Johnsen på Storslett skole er fornøyde med å ha fått kulturskole og uteskole i timeplanen. Benonisen og ordføreren er enig.

– Denne skoledagen er viktig også for det sosiale, og ikke bare det faglige. Sitter det noen hjemme alene på onsdagene, samtidig som andre møtes? Lærerne kan ikke vite det, og noen foreldre vet kanskje heller ikke. Det er kjempeviktig å styrke det sosiale. Kulturskolen bidrar til relasjonsbygging på tvers av klassene. Også er det riktig tenking å styrke basisfagene. Det har vært svake resultater, og dette trinnet er intet unntak, sier Ytterstad.

– Kulturskolen har vært en kampsak for noen, og det er kjempebra at dette er kommet på plass, sier Benonisen.

– Mange har brettet opp armene for å få dette til, sier Johnsen.

Som følge av vedtaket har skolen måtte omorganisere litt i forhold til lærerne i forskjellige fag.

– I basisfagene vil det være de samme lærerne som elevene allerede har, men vi må dekke fagene disse lærerne går ut fra, sier rektoren.

– Er kokfornøyde

Benonisen har kjempet lenge for grunnskolene i Nordreisa, og slutt på fridagen hver onsdag er ikke et unntak. Nå er han glad denne kampen er over.

– Vi er kokfornøyde med at det er kommet i orden. Årsaken til fridagen har handlet om dårlig økonomi, organisering av skoleskyss og ikke at elevene skal ha en best mulig skole. Men vi er veldig fornøyd at dette kommer i orden etter så lang tid, sier Benonisen.

– Jeg er en av dem som har vært veldig kritisk til dette i mange år, så det er godt å se at det skjer positive tiltak i skolen og ikke bare er prat.

Hard konkurranse om lærerne

Forrige uke meldte Tromsø kommune at de hadde lyst ut hundre lærerstillinger. Evanger, Benonisen, Ytterstad og Johnsen diskuterer også hvordan de kan få tak i de beste lærerne.

– Vi må konkurrere mot Tromsø som har utlyst hundre stillinger. Det er hard konkurranse. Det er viktig å ligge frampå, og vise at vi vil ha de beste lærerne, sier Benonisen.

Nordreisa kommune har også lyst ut lærerstillinger, men i annonsen kan det virke litt uklart for noen hvilke stillinger det faktisk er snakk om. Rektoren forteller at årsaken er fordi de enda ikke vet hva som skjer, i forhold til for eksempel permisjon og lærere som skal få tilbud høyere stilling, før det tilsettes nye.

Evanger poengterer at det er planlagt oppstart av master i lærerutdanning ved UiT, avd. Nord-Troms studiesenter fra høsten av. Ytterstad synes det er bra, men mener at det er viktig å søke fagkunnskap fra andre steder også.

– Jeg tror på en sammenblanding av lærere som allerede har stillinger og skal utdanne seg videre, og lærere utenfra. For skal man ha skoleutvikling, så må man ta utenfra for å få et annet blikk – en kan ikke bare ha en av delene, sier Ytterstad.