Skolen hadde invitert Astrid Lende Einevoll fra Mattilsynet og Hilde Henriksen, som er virksomhetsleder i Anleggsdrift i Nordreisa kommune, i forbindelse med Verdens vanndag. De holdt foredrag for 9. klassingene, noe som ble svært godt mottatt.

– Både elevene og lærerne som var med, synes det var en svært nyttig og lærerik dag. Det var dyktige forelesere som vet hva de snakker om, og vi er veldig glade for at dette skal følges opp til våren. Da skal vi besøke vannrenseanlegget i Røyelen, samt dra på tur til Lonnivannet hvor vannet vi drikker kommer fra. Dette er et viktig tema, forteller Merete Rasmussen, lærer på Storslett skole.

– Vi setter veldig stor pris på besøk fra eksterne eksperter i nærmiljøet. De har en helt unik kompetanse på sitt område, som kan lære elevene og oss lærere mye.

Vann i Nordreisa

Verdens vanndag handlet i år om avløpsvann. Elevene lærte også blant annet om hva som ligger bak et trygt drikkevann, og hva som vil skje dersom vi ikke lenger har det.

– Vann, verdens viktigeste ressurs, har mange bruksområder og mange forskjellige interesser. Reint vann er en menneskerett. Det ligger mye arbeid bak trygt drikkevann. Vi må ta godt vare på råvannskvaliteten, ved å unngå forurensing i nedslagsfeltet eller vannkilden. Ta med deg søppel hjem fra turen, oppfordrer Lende Einevoll.

Vannet i Nordreisa og ellers i Nord-Troms var i tillegg tema.

– I Nord-Troms er det bygget minst ti nye UV-anlegg i kommunale vannverk og et par private vannverk, som leverer vann til boliger og byggefelt, siden Mattilsynet ble opprettet i 2004. I tillegg er det etablert mange små UV-anlegg på campingplasser, og andre virksomheter med egne vannverk, sier hun.

– Også enkle private brønner må etableres og driftes bra dersom vannet skal være tryggest mulig. Det er viktig å sjekke, vedlikeholde og gjøre reint ved behov. Det er også viktig å konstruere brønnen slik at det ikke sig overflatevann inn. Mus og andre smågnagere må holdes borte fra vannet.

Astrid Lende Einevoll fra Mattilsynet og Hilde Henriksen, som er virksomhetsleder i Anleggsdrift i Nordreisa kommune, holdt foredrag for elevene. Foto: Privat