– Skulle jeg kjøre til Arnøyhamn eller til Skjervøy for melk og en pakke bleier?

Tromsøjenta Gøril Albrigtsen, med morsslekta fra Årviksand, flyttet til den lille bygda på Arnøya i 2007 sammen med mannen Tor Arne.

Hun er utdannet hjelpepleier, men har jobbet både i barnehagen og på skolen. Hun har også tatt sporadiske lørdagsvakter til i bygdas eneste dagligvareforretning Årviksand handel – butikken hennes bestemor var med å starte opp i sin tid.

Kunne ingenting

Men da det i fjor ble snakk om at de daværende eierne skulle gi seg, var det flere i bygda som ønsket at Gøril skulle ta over butikken. Det var imidlertid ikke i hennes tanker.

– Jeg har flere ganger blitt spurt av ulike folk om jeg ikke er interessert i å ta over butikken. Men det har vært totalt uaktuelt for meg. Jeg har jobbet litt her og trådte også mine barnesko her når jeg var her i helgene og i feriene. Men jeg kan jo ingenting om butikkdrift, sier Gøril.

Går ikke!

Senest i oktober var det en fjern tanke for henne å bytte jobben på skolen med å drive butikk. Men så:

– Det var ingen andre som meldte seg som interesserte i å ta over, så da skjønte jeg at vi risikerte å stå uten butikk i Årviksand. Og det går jo ikke! Jeg kan ikke bo her uten butikk, så da bestemte jeg meg for å ta over, sier Gøril.

1. februar begynte den nye hverdagen for Gøril. Overtakelsen har gått greit, selv om det har vært en stor omstilling for 29-åringen. Det er nemlig en hel del ting du må huske på når du driver en butikk – og spesielt en butikk som ikke engang ligger sentralt på Arnøya.

– Det er så mye å huske på. Jeg har 1000 post-it-lapper som henger rundt på kontoret og i starten våknet jeg på natten fordi jeg var redd for at jeg hadde glemt å bestille varer. Men jeg har prøvd å jobbe inn et system og ting har gått seg til etter hvert. Og så har jeg fått mye hjelp også, sier Gøril.

Må bare vente

Men med vareleveranser bare en gang i uka (bare frukt og melk kommer to ganger i uka), så er det ikke noen bønn hvis man har glemt å bestille noe.

– Nei, da må bare folk vente til neste tirsdag. Så da er det viktig at bestillingene blir gjort og også at man passer på når det er ting som skjer på Arnøya. Sist det var jegerprøve, var det mye folk her. Og det blir bare mer og mer turister også. I tillegg er bygdas folk flinke til å bruke oss, sier Albrigtsen.

Hun har foreløpig bare permisjon fram til neste høst fra skolejobben hennes. Den sikkerheten måtte hun ha da hun hoppet i det på butikken.

– Jeg får bruke denne perioden til å finne ut hva jeg skal gjøre videre. Men tallenes tale er klare: Det er liv laga for en butikk i bygda, sier Gøril, som håper å kunne utvide butikken. Vegg i vegg ligger det tomme lokaler der det tidligere var postkontor.

Viktig med drift

– Det er en stor fordel å ha butikk i bygda. Jeg er egentlig fra Akkarvik og jeg så hva som skjedde med bygda da butikken ble borte. Butikk og skole er viktig for en bygd som Årviksand, sier butikkunde Gry Eilertsen.

Roar Lyder Larsen (50) og sønnen Isak Larsen (10) har satt seg ned ved bordet som står ved inngangen til butikken.

– Butikken er jo et samlingspunkt. Det ville vært katastrofe om den ble lagt ned, sier Roar.

– På sommeren bruker jeg å dra innom butikken på vei til stranda. Så jeg er glad for at butikken ikke ble borte, sier Isak.

FORTSATT BUTIKK: Gøril Albrigtsen sørget for fortsatt liv i lokalbutikken i Årviksand. Det er hun ikke minst glad for selv. Foto: Torbjørn O. Karlsen
FORNØYDE KUNDER: Far og sønn Isak og Roar Lyder Larsen er glad for at butikken i Årviksand består fortsatt. Foto: Torbjørn O. Karlsen