– Det er en milepæl i prosjektet, og en historisk begivenhet i Statnett. Mast nummer 9 er nemlig den første som er reist på prefabrikkerte stålfundament på 420 kV spenningsnivå i Statnett, forteller Jacob Grønn, prosjektleder Balsfjord – Skaidi, til Statnett.

Statnett startet bygginga på strekninga Balsfjord - Reisadalen forrige høst, og i juni starter neste parsell fra Reisadalen til Skillemoen i Alta. Det skriver Statnett på sin nettside.

Totalt skal 626 master reises mellom Balsfjord og Skillemoen. Hittil er 32 stålfundament gravd ned, og 8 mastepunkt er gjort klare for mastereis med stålfundament. Det er også klargjort 22 betongfundament.

Bruker 1 år mindre

Bruken av prefabrikkerte fundament gjør vinterjobbing enklere, noe som reduserer byggetida i prosjektet med ett år.

– Grunnen til den store besparelsen i tid er at vi i den tradisjonelle byggetiden, når fundamenter kan støypes med betong, har store restriksjoner av hensyn til reindriftsnæringen, forklarer Jacob Grønn.

– Ved å benytte stålfundament kan vi fundamentere også på vinterstid, og da berøres ikke reindrifta, legger han til.

Det blir brukt stålfundamenter for jord i omtrent halvparten av de 880 mastepunktene. I de resterende mastepunktene skal det brukes tradisjonelle betongfundamenter.

Den første masten er reist i Balsfjord. Foto: Statnett