Like over klokken 15, tirsdag, skal ordfører i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen (KrF), møte til høring i Næringskomiteen på Stortinget.

Albrigtsen har selv bedt om å få innpass til høringa om nytt pliktsystem for norske trålere.

– Vi ba om å få komme med våre synspunkter, og det fikk vi anledning til, sier skjervøyordføreren.

- Verken ran eller opprør

For kort tid siden gjorde formannskapet i Skjervøy et enstemmig vedtak. Der krever de at tilbudsplikten opprettholdes. Samtidig støtter man at bearbeidingsplikten fjernes.

- Vi ser at det er grunnlag for å gjøre endringer, men vi ønsker en annen type endringer en det Fiskeriministeren har lagt fram, sier Albrigtsen.

Og mens mange av han skolleger langs kysten har tatt ord som krise, ran og katastrofe i bruk, er årvikingen Albrigtsen langt mer rolig.

– Dette er ikke noe opprør, ei heller noe ran. Jeg tror på en saklig og ryddig dialog om dette, til beste for industri, flåte og samfunn.

Kommer til sine egne

Det er første gang skjervøyordføreren er på Stortinget etter at han gikk tilbake til KrF.

- Jeg skal naturligvis ha noen møter med en del KrF-representanter. Det er godt å ha partifeller å spille på lag med også i dette forumet, så det blir flott.

Når det gjelder møtet med næringskomiteen, legger ikke lokalpolitikeren skjul på at det kribler litt i magen.

– Man kjenner det jo på kroppen at man skal tale for deler av nasjonalforsamlinga, men det skal gå helt greit. Jeg kommer med et vedtak og et mandat fra formannskapet.

Meninger:

Vedtaket

sammen: Ordfører Ørjan Albrigtsen ba partiene samle seg om å bevare leveringsplikten.

Følgende ble enstemming vedtatt av Skjervøy formannskap:

Formannskapet ber ordføreren jobbe ut ifra tre følgende punkter:

Primært:

  1. Skjervøy kommune krever at tilbudsplikten opprettholdes. Trålerne er den flåtegruppen som best kan levere råstoff til industrien på høsten. For å stimulere til at trålerne skal levere mer fersk råstoff til industrien, innføres det ferskfiskordning etter samme modell som hos kystflåten. Dette innebærer at de trålerne som leverer ferskfisk i et gitt tidsrom får kvotebonus. Denne kvotebonusen tas fra grunnlaget til alle trålerne.

  2. Skjervøy kommune støtter at bearbeidingsplikten fjernes. De aktuelle bedriftene må kunne ha fleksibilitet til å bruke råstoffet på en best mulig måte.

Subsidiært:

  • Om pliktsystemet skal fjernes forutsetter formannskapet at det etableres ei ordning som sikrer råstoff til de tilgodesette bedriftene/kommunene.Formannskapet ber Stortinget opprette en kvotebank av det råstoffet som trekkes inn/ avkortes.Dette råstoffet skal i størst mulig grad rettes inn mot de berørte kommunene, slik at intensjonen bak pliktene oppnås.Nergård har plikt til å tilby tilgodesette bedrifter i Skjervøy kommune ca.2.400.000 kg torsk og ca. 670.000 kg hyse (ifølge 2017-tall). For å slippe denne tilbudsplikten har regjeringen foreslått at Nergård skal betale ca. 4 mill. kroner. Sett i lys av at en sjark med ei kvote på 60.000 kg i dag koster mellom 4 og 5 mill. kroner virker dette urimelig.Formannskapet ber Stortinget gjøre ei ny prisvurdering av gevinsten ved å slippe tilbudsplikten, spesielt for de rederiene som ikke har aktivitetsplikt.

  • Representantene Reidar Mæland og Vidar Langeland skal bistå ordfører i prosessen om det skulle være nødvendig