Det sier Eirik Sivertsen, samferdselspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, etter at Nasjonal Transportplan (NTP) for 2018-2029 omsider ble lagt fram onsdag.

I løpet av våren skal planen behandles i Stortinget.

- Transportplanen må legge til rette for klimakutt, satsing på tog og kollektivtrafikk, bedre fylkesveier, internettilgang i hele landet, og havn og farleder langs kysten. Så langt jeg kan se, svarer ikke denne planen godt nok på de utfordringene, sier Sivertsen.

Krever kraftfull satsing på kysten

- Norge er en havnasjon og ressursene i havet blir sentrale for framtidig verdiskaping og arbeidsplasser. Derfor trenger vi en kraftfull satsing på kysten, med havnetiltak, fiskerihavner og godsoverføring til sjø. Her leverer ikke Solvik-Olsen godt nok, mener Sivertsen.

Arbeiderpartiet mener også det må et krafttak til for å redusere forfallet på fylkesveiene, slik fagetatene har foreslått.

- Verdiskapingen i distriktene er avhengig av at det ikke bare satses på riksveiene slik regjeringen har gjort til nå, sier Sivertsen.

Sivertsen peker på at regjeringen selv skriver at endringer i det budsjettmessige handlingsrommet framover vil kunne påvirke gjennomføringen av planen.

- Ap merker seg at regjeringen legger opp til å starte 43 store vei- og baneprosjekter i perioden og at kun 23 av disse er fullfinansiert, sier Sivertsen.