Under lørdagens Puls-Lyngen ble utstillingen «Lyngshestfortellinger» offisielt åpnet. Utstillingen er et samarbeid mellom Nord-Troms museum, Lyngshestlandet og Lyngen folkebibliotek, og vil de neste par månedene befinne seg i Lyngen kommune.

- Vi er så heldige å ha en helt egen hesterase i vår region. Vi ønsker å løfte interessen opp og at den skal være en stolt kulturbærer for Nord-Troms, sier museumsansvarlig Kristin Mellum.

Stort potensiale

Det er ingen tvil om at det å ha sin egen hesterase utgjør et stort potensiale og har stor verdi både når det gjelder markedsføring, men også som symbol for regionen. Geirmund Vik og Birgit D. Nielsen fra Lyngshestlandet synes kommunene har vært dårlige på å inkludere lyngshesten under markedsføring.

- Lyngshesten har enormt potensiale. Bare se hva Island har klart med islandshesten. Tenk for en verdi lyngshesten har for samfunnet og for et potensiale vi har til å utnytte hesten som kulturbærer for regionen, sier Vik.

Noe for alle

Utstillingen ønsker å formidle litt av hestens historie og hvorfor den er som den er i dag. Gjennom alv og bruk har menneskene i Nord-Troms utviklet en hest for alle typer oppgaver, en nøysom sterk liten hest som kan håndteres av både barn og voksne.

- Det er viktig at flere enn bare de som er interessert i hest vet om hvor stor verdi den har, både som brukshest og som symbol for regionen. Lyngshesten har vært fryktelig viktig for at folk skal kunne leve i nord, og selv om traktoren har tatt over den fysiske gårdsdrifta, så er hesten fortsatt svært viktig for samfunnet, sier Nielsen.

Eies av hele Nord-Troms

Utstillingen eies av Nord-Troms og skal derfor innom alle seks kommunene. De fleste historiske gjenstandene ble brent eller skadet under krigen, så derfor består utstillingen primært av bilder, filmer og fortellinger.

- De gjenstandene som er her eies av museet og privatpersoner. Det er viktig å ta vare på historiske objekter, slik at det blir enklere å forstå hvordan historien og utviklingen har formet hesten, sier Mellum.

- Utstillingen har tidligere stått i Nordreisa, hvor den har vært svært populær. Mange skoleklasser har også vært innom og elevene har vist seg å være veldig interesserte, sier Mellum, som håper befolkningen i Lyngen også tar turen.