Ifølge en ny studie har villaks med mye genetisk påvirkning fra oppdrettslaks en annen alder og størrelse når den blir kjønnsmoden enn villaks som har mindre oppdrettslaks i slekta. Det fører blant annet til at det blir færre storlaks i elvene, skriver NRK.

Hvert år rømmer hundretusenvis av oppdrettslaks fra norske oppdrettsanlegg, og flere tusen av disse går opp i elvene der de kan gyte med villaksen. "Avkommet blir en krysning mellom oppdrettslaks og villaks, som i neste generasjon kan krysse seg på ny med villaks eller rømt oppdrettslaks", skriver Norsk institutt for naturforskning (Nina).

I flere elver i Norge er det dokumentert at en stor andel av villaksens arvemateriale stammer fra rømt oppdrettslaks. Villaksen i norske lakseelver er dermed i større eller mindre grad genetisk påvirket av den rømte oppdrettslaksen.

Forsker Geir H. Bolstad ved Nina sier de tror endringer vil føre til at villaksbestandene blir mer sårbare.

– Resultatene tyder på at effekten I Finnmark er større enn andre steder i landet, spesielt når vi så på hvor stor laksen var sammenlignet med hvor gammel den var, sier Bolstad, som legger til at de tror slike endringer er uheldige for produksjonen i laksebestandene.