Norsk Folkehjelp Kvænangen ble kalt ut på ett oppdrag i løpet av påska. Natt til første påskedag mottok politiet melding om en skuterulykke mellom Storfjell, Mefjell og Langdalselva i Kvænangen. En person ble fraktet med ambulansehelikopter til UNN med moderate skader.

– I utgangspunktet var det ikke behov for oss. Vi ble kalt ut som forsikring, sier Erik Gunnes i Norsk Folkehjelp Kvænangen.

– Summa summarum har det vært en rolig påske. Det ser ut til at folk har tatt forhåndsregler og vært varsom, fortsetter han.

Gunnes har inntrykk av at folk følger rådene som blir gitt om hvordan man ferdes i fjellet.

– Skredfaren har ikke vært så høy i påska, men det har vært mye fokus på skredare i media. Det virker som folk er forsiktige og tenker over hvor de ferdes. Det håper vi folk fortsetter med, sier Gunnes.

Nasjonalt hittil i påsken har Røde Kors hatt 217 oppdrag, mens Norsk Folkehjelp har registrert 46 oppdrag.

Les saken: Travel påske i fjellet

Svært sårbare

Norsk Folkehjelp Kvænangen er et lite lokallag med omtrent 20 personer på alarmlista. I mange kommuner har hjelpekorpsene stand på fjellet i påska, men i Kvænangen må de nøye seg med å være tilgjengelig når det er nødvendig.

– Vi er et lite lag og vi vil gjerne ha flere medlemmer.

Han legger til at han selv ikke kan kjøre snøscooter, så de tar gjerne imot nye medlemmer som kan håndtere scootere.

Ute i distriktene med store avstander er det viktig med frivillige hjelpekorps. Gunnes forklarer at i Kvænangen er det spesielt viktig at de er til stedet.

– Når Kvænangsfjellet er stengt på grunn av dårlig vær skjer det at hverken ambulanse eller helikopter kan komme seg hit. Da er vi kjempesårbare og må klare å stå på egne ben når det trengs, sier Gunnes.

Mye trafikk

I Lyngen ble ikke hjelpekorpset kalt ut en eneste gang denne påska. Én person skadet foten på tur tirsdag 11. april, men ble hentet av luftambulanse.

– Der var det ikke behov for oss. Ellers har det vært rolig, sier leder for hjelpekorpset i Røde Kors Lyngen Håvard Bakkehaug.

Han sier det har gått svært bra med tanke på hvor mye trafikk som har vært i fjellene.

– Det har vært enormt mye turister og lokale i fjellene, det har nok vært flere hundre for dagen. At alle kommer seg velberget ned igjen må man være fornøyd med, sier Bakkehaug.

Erik Gunnes har inntrykk av at folk tenker på sikkerhet når de ferdes i fjellet. Foto: Arkivfoto