Framtid i Nord skrev i mars om nærgående «byelger» i Skibotn som trekker fast ned i boligfeltene og skaper utrygghet for innbyggerne.

Da varslet leder i driftsstyret i kommunen, Maar Stangeland (Sp), at elgene muligens ville bli tatt av dage. Stangeland bekrefter nå at kommunens ettersøksring har fått beskjed om å ta ut tre kalver nå, hvis det er mulig.

- Ja, vi har gitt beskjed om det. Vi tror at ved å ta ut kalvene så vil også de voksne dyrene trekke seg unna, sier Stangeland.

Ny runde

Nærgående elg har vært et problem i Skibotn lenge. Stangeland sier at man skal ta en runde i driftsstyret i juni, slik at også resten av byelg-stammen kan fjernes.

- Vi må fjerne den stammen som tror at det er i Skibotn de skal være og som har bygda som revir. Da må vi sannsynligvis ha øremerket ekstra uttak i Skibotn - i forbindelse med den ordinære høstjakta. Vi skal ta en runde i junimøtet på hvordan jakta skal legges opp, sier Stangeland.

Skal være klare

Johnny Pedersen i ettersøksringen i Storfjord kommune bekrefter at de har «stående ordre» om å ta ut de tre kalvene. Men han tror ikke elgene befinner seg i Skibotn for tiden.

- Vi skal være klare hvis de viser seg. Men jeg tror de har trukket bort fra området nå. Og vi gjør ingenting før dyrene eventuelt kommer ned til bygda igjen. Vi har ikke kapasitet til å lete etter dem, sier Pedersen.

Han har tro på at øremerket jakt under høstjakta skal gjøre noe med elgproblematikken.

- Ja, det har jeg tro på. Man vet aldri, men jeg tror at hvis man tar ut dyr i det store friområdet mellom Skibotnelva og Røykeneset så vil det hjelpe godt på, sier Pedersen.

Folkemøte

Han har forståelse for at beboere er engstelig for de store dyrene.

- Elgene kan være skumle, ja. Jeg har opplevd under jaging at dem kan angripe hvis de blir presset for hardt. Så jeg skjønner godt at folk ikke vil ha rundt husene.

Maar Stangeland sier at kommunen vil innkalle til et folkemøte om elgsituasjonen i Skibotn.

- Da vil vi informere litt om hvordan vi tenker, og så vil vi samtidig kunne få litt input fra folk, sier Stangeland.

Maar Stangeland (Sp), leder i driftsstyret i Storfjord kommune Foto: Torbjørn O. Karlsen