Det vedtok kommunestyret i Kvænangen onsdag. At skolen skulle legges ned fra høsten av var det stort flertall for. Men å samtidig selge skolebygget på Kjækan satt lengre inne. Men det ble flertall for det også.

Ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap) sier at det å legge ned skoler ikke akkurat er politikeres favorittøvelse.

– Nei, tvert imot. Ingen ønsker å legge ned skoler. Det er jo det motsatte vi ønsker – nemlig at det behovet for å bygge skoler melder seg, sier Mevik.

Men når prognosene tilsa at det høsten 2017 bare var fire elever igjen på distriktsskolen i Indre Kvænangen innså et flertall i kommunestyret at det var slutt.

– Alle offentlige bygg driftes på bakgrunn av et behov. Det må være styrende for dette. Og når man ser at det er fire elever igjen på skolen, så blir det vanskelig.

Midlertidig

SV hadde forslag om at skolen bare skulle legges ned midlertidig fra skoleåret 2017-18, men fikk ikke flertall for det.

– Men hvorfor er det behov for å selge skolebygget også?

– Skolen er fra 50-tallet og er oppbrukt. Vi mener at hvis vi selger bygget, så kan for eksempel en reiselivsbedrift få overta bygget. Jeg mener vi må vri det negative til noe positivt. Klarer man å få noen til å drive innen turisme her – og det er en eksplosiv vekst i turisme i Kvænangen så tror jeg det vil kunne gi vel så mye positive ringvirkninger for bygda som at det er skole der fortsatt, sier Mevik.

Han peker på at ny næringsvirksomhet i området vil kunne bidra til befolkningsvekst igjen. Han utelukker ikke at det kan bli aktuelt en dag å bygge et oppvekstsenter i Indre Kvænangen.

– Ap er ikke fremmed for det, nei. Vi vil ha utvikling i alle deler av kommunen. Om den kommer i Kvænangsbotn, Jøkelfjord, Seglvik eller i Burfjord er ikke viktig, sier Mevik

Ingen vei tilbake

Karen Reiersen i Kjækan og Kvænangsbotn grendeutvalg ser ikke like positivt på skolenedleggelsen.

– Jeg syns det er forferdelig dårlig timing. Skolen i Burfjord blir en byggeplass og vi mener man kunne brukt skolen i Kjækan i byggeperioden, sier Reiersen, som bor på Navit.

Hun tror nedleggelsen, og ikke minst salget, av skolen slår dårlig ut for bygda.

– Ja, det er triste nyheter. Da er det ingen vei tilbake. Det er flere familier som sier at de flytter hvis skolen blir lagt ned. Selv må vi også vurdere det, selv om datteren vår ikke har begynt på skolen ennå, sier Reiersen.

SKEPTISK: Karen Reiersen mener skolenedleggelse betyr fraflytting fra bygda. Foto: Veronica Lekang Foto: Veronica Lekang