– Vi har for mange her i landet uten jobb. SSB opererer med 120 000 arbeidsledige, mens NAV i april hadde registrert 78 200 ledige. Tallene spriker, men uansett er dette for mange, sier Skjæggerud i en pressemelding.

Forslaget om å markere 1. mai kom fra fagorganiserte i USA som kjempet for åtte timers arbeidsdag. 1. mai 1886 startet en generealstreik i Chicago, og 3. mai ble fire demonstranter skutt og drept av politiet.

Kamp for flere i arbeid

Skjæggerud sier det er økninga i antall helt ledige og arbeidssøkende i mer enn ett år, som er mest bekymringsfullt.

– Det er ifølge NAV 23 000 som har gått arbeidsledig i over et år og antallet øker. I tillegg øker antallet unge uføre. Vi som arbeidstakerorganisasjon har tatt tak i dette gjennom ansvarlige lønnsoppgjør. Nå må bedriftene vise ansvar ved å satse penger og arbeidskraft på nye områder, samtidig som regjeringen må legge bedre til rette for innovasjon og nytekning, sier Parat-lederen.

En annen viktig kampsak er ifølge Skjæggerud viktigheten av at flere organiserer seg.

– Vi har en høy organisasjonsgrad i Norge, men den er ikke større enn den må være for å balansere maktforholdet til arbeidsgiversiden. Parat sender en sterk oppfordring til alle arbeidstakere om å organisere seg. Det er ikke så viktig hvor du er organisert, men at du er organisert i et forbund med tariffavtale og styrke til å kjempe individets kamp mot en rik og mektig motpart, sier Skjæggerud.

– Dagens rettigheter er ingen selvfølge

Han sier vi i Norge kan vi være stolte av et demokratisk arbeidsliv og et arbeidsliv som er regulert i lover og avtaler.

– Vi har et arbeidsliv med sterke og ansvarlige parter i arbeidslivet både på arbeidstaker og arbeidsgiversiden, i tillegg til myndighetene gjennom trepartssamarbeidet. Det gjør at vi unngår den type konflikter USA opplevde i 1886 og som var foranledningen til dagens 1. mai-markering. Samtidig skal vi aldri ta dagens rettigheter som en selvfølge. Uten sterke fagforeninger blir disse rettighetene borte, sier Skjæggerud.

Hans-Erik Skjæggerud, leder i Parat. Foto: Pressefoto