Onsdag ble det kjent at stortingsflertallet ved partiene FrP, Høyre, Venstre og KrF vil dele Nord-Norge i to regioner, der Nordland skal være som i dag, samtidig som Troms og Finnmark blir én region.

Senterpartiet mener at dette i realiteten betyr at Finnmark fylke blir nedlagt og tvangsinnlemmet i Troms.

– Senterpartiet er i mot enhver form for tvang, også i regionreformen, og er sterkt kritisk til hvordan hele denne prosessen et drevet fram. Derfor behøves det nå en bred mobilisering for å stoppe en halsbrekkende ferd mot nok en forhastet og dårlig forberedt gigantreform,  som hverken har faglig eller folkelig forankring, sier 1. kandidat for Troms Sp, Sandra Borch.

– Dette er en uferdig refom, uten noen som helst form for innhold. Reformen handler i realiteten kun om fylkesgrenser. Det er beklagelig at man har et storting som tråkker på lokaldemokratiet på denne måten, legger hun til.

LES OGSÅ: Ap vil vrake det nye regionkartet

– Vår mening betyr altså ingenting

Geir Iversen, 1. kandidat for Finnmark Sp, er skuffet.

– Jeg er svært skuffet over at regjeringen med støttepartiene bare gir blaffen i hva Finnmark har sagt. Vår mening betyr altså ingenting. Dette er å undergrave demokratiet, sier Iversen.

Han sier at Senterpartiet vil, dersom de kommer i regjering til høsten, reversere all tvang i kommunereformen.

– Normale prosedyrer med grundige utredninger og høringsrunder er heller ikke fulgt. En eventuell ny regjering med Senterpartiet etter høstens valg vil reversere all tvang i kommunereformen. Dette bør, skal og må også gjelde for fylkene, Sier 1.kandidat for Finnmark Sp, Geir Iversen.

– Stå opp for folkestyret og tjenester nær folk! Leve Finnmark! Leve Troms!