Det meste av havbruksforskningen skjer fra Trøndelag og sørover, til tross for bred enighet om at potensialet for videre vekst i lakseoppdrett finnes i Nord-Norge.

Derfor inviterte næringsetaten i fylkeskommunen oppdrettsnæringen, forskere, leverandører og forvaltere til Sommarøy utenfor Tromsø for å diskutere hva som skal til for å øke havbruksforskninga i nord. Workshopen ble gjennomført denne uka.

– Betydelig vekst

Fylkesråd for helse, kultur og næring, Willy Ørnebakk (Ap), ønsket velkommen til workshopen med å understreke potensialet som ligger for mer havbruksforskning i Nord-Norge – og spesielt i Troms.

– Troms og Finnmark har de siste årene opplevd en betydelig vekst i produksjonen av laks. Dette har skjedd samtidig med at produksjonsvolumet på nasjonalt nivå har vært relativt stabilt, sier Ørnebakk. Fra 2009 til 2014 har den smalede verdien av slaktet oppdrettsfisk og landet villfisk nesten blitt fordoblet til nesten 14 milliarder kroner. Dette er et beløp som tilsvarer førstehåndsverdien av samtlige landinger va villfisk til norske fiskefartøy i 2014, opplyser Troms fylkeskommune.

I de to nordligste fylkene har det vært en volumvekst i slaktet laks på 11 prosent fra 2015 til 2016. – Troms og Finnmark kan derfor uten overdrivelse karakteriseres som Norges største og viktigste sjømatregion, sier fylkesråden.

Skal finne svar

I 2005 ble 14 prosent av norsk laks produsert i Troms og Finnmark, men nå er prosenten økt til 22 prosent i regionen.

– Hvordan vil det se ut om 5 år? 10 år? Eller 20 år? Hva må vi gjøre for å komme dit og hva må vi passe på? Det er dette vi vil prøve å finne noen svar på etter denne workshopen, sier Ørnebakk.

Troms fylkeskommune skal jobbe videre med innspillene som kom fram i workshopen sammen med næringa, leverandørindustrien og instituttsektoren, samt universitets- og forskningsmiljøene.