Den pensjonerte Nordreisafiskeren Arnold Jensen slår alarm om det han mener er et stort problem. Gjennom plastrør oppdrettsnæringen bruker til fôr, slites det ifølge han tonnevis med mikroplast.

Dette skriver Nordlys.

– En fiskerkollega tipset meg om at et av oppdrettselskapene drev og skiftet ut slike fôrrør på Kågen. Jeg dro ut for å hente noen meter av de kasserte rørene for å bruke det som lunner i båtopptrekket. Da jeg plukket frem noen lengder kasserte rør, så jeg at det var stor forskjell på tykkelsen i plasten. Noen var slitt helt ned til en millimeters tykkelse, forteller Jensen til Nordlys.

Les også: Kjemper fortsatt for Spildra Øst

Betydelige utslipp

Jensen tok flere rørlengder med seg hjem, kappet de i to meters lengder og veide de.

– Rørlengdene var nøyaktig like lange, og ble veid på ei godkjent vekt. Veiingen avslørte betydelige forskjeller. Det tyngste røret veide 2,98 kilo. Det letteste 2,66.

Jensen innrømmer at metoden har svaktheter, men mener likevel at resultatet er urovekkende.

På 500 meter rør blir dette 80 kilo, og med mer enn 1000 matfiskkonsesjoner langs norskekysten snakker vi om betydelige utslipp av skadelig plast, sier Jensen.

Jobber med å redusere dette

Daglig leder i Arnøy Laks, Håvard Høgstad, bekrefter at fôret sliter på plastrørene. Samtidig varer de i opp mot 10 år hos bedriften, og blir ennå oftere byttet ut på grunn av andre skader.

Høgstad ser også på dette som en negativ effekt. Han forteller at bransjen gjennom flere år har prøvd ut ulike rør for å minske slitasjen.

– Når overflaten blir slitt skaper dette friksjon, som gjør at fôrpellets blir skadet og vi får et svinn på fôret.

– Når det gjelder utslippet av plastpartikler så er dette selvsagt beklagelig. Vi jobber med å redusere dette, men det er imidlertid vanskelig å unngå helt. Enhver næringsvirksomhet vil ha en miljøpåvirkning.