Torill Aspaas er avhengig av handikapbilen når hun skal utendørs. Aspaas bor i Sørkjosen i Nordreisa og hun ferdes ofte ned til butikken i Sørkjosen, men nå er det lenge siden sist.

Etter at den nye brua med sykkel- og gangsti åpnet for trafikk i april, har det vært umulig for Aspaas å komme seg over elva. Brua er så langt ikke ferdigstilt og det er ikke lagt asfalt langs sykkel- og gangstien.

– Store humper og kanter gjør det umulig for meg å kjøre her. Bilen er så lav. Kjører jeg over blir jeg hengende, sier Aspaas.

– Forferdelig

For å komme seg til butikk og Post i butikk ferdes Aspaas ofte langs veien. Den siste måneden har hun tatt turen til Storslett selv om det er lengre enn å dra til Sørkjosen.

– Jeg synes det er forferdelig at jeg ikke skal slippe over. Jeg ble rystet da jeg så dette for første gang. Jeg fatter ikke at det er mulig, sier hun.

HIT, MEN IKKE LENGER Så lenge den nye brua over Jernelva ikke blir ferdigstilt er det ikke mulig å komme over med handikapbil. Alle Foto: Johanne P. Elvestad

Mannen til Aspaas sykler ofte over brua, men han må trille sykkelen over den humpete overgangen. Mens Framtid i Nord snakker med Aspaas kommer flere syklister, samtlige velger å stige av syklene for å trille over brua. Det kommer også to barn på sparkesykler der en av de nesten faller når hun kjører i et hull på overgangen.

Aspaas sier hun torsdag prøvde å kontakte Statens Vegvesen om problemet, uten hell.

HØYE KANTER På begge sider av brua er det høye kanter, som gjør det problematisk for både handikapbiler og syklister.

– Jeg prøvde å gi beskjed, men det var ingen jeg kunne snakke med om dette, sier hun.

Vil ta flere uker

Under bygging av den nye brua over Jernelva ble det lagt en midlertidig overgang .

Aspaas forteller at sykkel- og gangstien som fulgte omkjøringsveien fungerte fint for handikapbiler. Den er nå fjernet.

– Det har vært mye snø. Vi var redde for at det skulle komme flom og at rørene ikke skulle klare å ta unna alt vannet, sier prosjektleder i Statens Vegvesen Olaf Sandnes.

Så langt har det ikke blitt lagt asfalt over sykkel og gangstien. Før brua blir ferdigstilt skal Statens Vegvesen rette opp brua og legge asfalt over.

– Vi har ventet på bedre vær og at asfaltbilen skal komme. Vi regner med at entreprenøren er på plass om noen uker og da skal det bli framkommelig, sier Sandnes.

STOPP Etter at den nye brua ble åpnet for trafikk har det ikke vært mulig å passere for Aspaas. Foto: Johanne P. Elvestad

Sandnes forklarer at under slike byggeprosjekter skal de ta hensyn til fotgjengere og deriblant handikapbiler.

– Visste dere at overgangen ikke er framkommelig for handikapbil?

– Nei, jeg var ikke klar over at det ikke var framkommelig. Når vi ikke har hørt noe har vi tenkt at det var greit, sier Sandnes.